• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Global Liman İşletmeleri, 'göz kamaştırıyor'

Global Liman İşletmeleri, 'göz kamaştırıyor'
Avrupa İmar Bankası (EBRD), Global Liman İşletmeleri’nin yüzde 10.84 hissesini satın aldı. Global, satıştan elde ettiği 53.4 milyon euroyu yeni yatırımlarda kullanacak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Global Liman İşletmeleri’nin (GLİ) yüzde 10.48’ni 53.4 milyon euroya satın alma işlemi tamamlandı. EBRD bu yatırımla Türkiye’deki varlığını güçlendirirken GLİ ise bu satıştan elde edeceği gelirle yurtiçinde ve yurtdışında yeni liman yatırımları yapmayı planlıyor.

EBRD ve GLİ yöneticileri özel bir basın toplantısıyla bu ortaklığın detaylarını ve önümüzdeki döneme yönelik hedefl erini açıkladı. Toplantıya Global Liman İşletmeleri (GLİ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Topçu Kılıç ve EBRD Medya Danışmanı Olga Roşca katıldı. 

7 ülkede 10 limanı var 

GLİ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, son yapılan yatırımlarla dünyanın en büyük kruvaziyer şirketine dönüştüklerine vurgu yaparak, “Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz sözü tuttuk ve dünyanın en büyük kruvaziyer şirketi olduk. Bunu da becerdim. Bundan sonra rahatım” dedi. Yeni liman yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Kutman, “Yaklaşık 550 milyon euroluk toplam değeri olan GLİ’nin yüzde 10.84’lük hissesini EBRD’ye satık. Bu satıştan elde edeceğimiz geliri diğer liman yatırımlarımız için kullanacağız” dedi. 

Global Liman İşletmeleri’nin ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi’nde olan 7 ülkede 10 limanı bulunuyor. Kısa sürede 10 olan liman sayılarını 20’ye çıkarmayı planladıklarını açıklayan Kutman, Akdeniz’i bir ‘Türk Gölü’ne çevirmeyi amaçladıklarını söyledi. Kuzey Afrika pazarına girmeye hazırlanan ilk şirket olmayı hedefl ediklerini de vurgulayan Kutman, “Tunus’u Arap Baharı öncesinde yakından takip ediyorduk. Malta, İspanya, Karadağ’da faaliyetteyiz. Hırvatistan’daki Dubrovnik Gruz Limanı’nın 40 yıl işletilmesi için yapılan ihale kazanıldı ülkedeki seçim sürecinin tamamlanması bekleniyor. Tunus’taki La Goulette limanı için görüşme aşamasındaydık ancak bu projemizi askıya almıştık. Şimdi tekrar gündemde. İtalya’da da bir liman için arayıştayız. Amacımız Akdeniz’i Türk Gölü haline getirmek” şeklinde konuştu. 

İki yıl içerisinde borsaya açılacak 

EBRD Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, GLİ’yi öncü ve geleceğe ışık tutatan bir şirket oldukları için seçtiklerini vurgulayarak, bu yatırımın GLİ’nin halka açılma sürecini hızlandıracağını ifade etti. Halka arzın üç etkisi olacağına dikkat çeken Maier, “EBRD olarak yakın gelecekte bu şirketin halka arzını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu halka arzın büyük ihtimalle üç tane etkisi olacak: Bir tanesi tabii ki kısmi olarak firmaya daha fazla para girmesi böylelikle daha fazla sermaye harcaması yapılabilmesini sağlayacak. Global Liman tanınan bir oyuncu olarak hem borsada hem de sermaye piyasalarında adını duyurmuş olacak uluslararası piyasalarda. Aynı zamanda da kurumsal yatırımcılar için Türkiye’nin cazip bir yatırım destinasyonu olduğu bir kez daha ortaya konmuş olacak” şeklinde konuştu. 

Mehmet Kutman, halka arzın Türkiye ayağının mutlaka olacağına dikkat çekerek, “Gönül isterdi ki bizim borsamız hem ebat hem verimlilik olarak bir New York’a eşit olsun ama değil dolayısıyla iki bacaklı olabilir İstanbul Londra olabilir, İstanbul, New York olabilir, o gün geldiğinde değerlendireceğiz. Ama ana amaç burada EBRD’ın dediği gibi sermaye piyasalarının desteklenmesi ana amaçları olduğu için mutlaka bir Türk ayağı da olacak” şeklinde konuştu. Kutman, geçtiğimiz dönemlerde şirketi halka açma girişimi olduğunu hatırlatarak, o zaman istedikleri hisse başı fiyatının oluşmadığını gördükleri için vazgeçtiklerini aktardı. 

Yatırımda öncelik liman sektörü 

GLİ’nin yatırımda önceliği kruvaziyer sektörüne verdiğine dikkat çeken Kutman, havacılık gibi farklı alanlara şu an için yatırım düşünmediklerini söyledi. Kutman, “Kruvaziyer ayağında yapılacak çok yatırım var. Sektörde 400 kruvaziyer limanı var. 2 bin 21 yılına kadar yaklaşık 37 tane daha gemi geliyor. Dolayısıyla biz önümüzdeki altı yılda limanlarımızdan geçen yaklaşık 5 milyon yolcu sayısı en az iki katına çıkacak. Daha çok yolumuz var. O nedenle bu alana odaklandık” dedi.

EBRD, Türkiye'nin en büyük uluslararası yatırımcısı

Global Liman İşletmeleri, Avrupa İmar ve kalkınma Bankası’nın (EBRD), Paşabahçe’den sonra Türkiye’ye yaptığı en büyük yatırım. EBRD, bu yatırımla ilk kez kruvaziyer sektörüne giriş yapmış oldu. EBRD Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, geçen yıl Türkiye’ye toplam 1.4 milyar euro yatırım yaparak Türkiye’ye inançlarını kanıtlamış olduklarını vurguladı. EBRD, 2-3 yıldır Türkiye’nin en büyük uluslararası yatırımcısı konumunda bulunuyor. Türkiye’de 2009’dan beri aktif olduklarını ifade eden Maier, o tarihten bu yana ülkeye 6.8 milyar euro yatırım yaptıklarını açıkladı. 1991’de kurulan EBRD’nin 35 milyar euroluk bir yatırımı bulunuyor. Bankanın 1.5 yıl önce Rusya’da yeni yatırımlara girmeme kararı verdiğini vurgulayan Maier, “Yakın zamana kadar en büyük portföyümüzü Rusya alıyordu. Şimdi Türkiye ilk sıraya yükseldi. Fırsat odaklı çalışırız. Ülke programı yapmayız. Dolayısıyla kaynakları başka ülkelere kaydırdık. Türkiye, EBRD’nin yatırım miktarı açısından bir numaralı ülkesi oldu. 2013’te 1.1 milyar, 2014’te 1.4 milyar derken bu yıl Türkiye’ye 1.8 milyar euro yatırmış olacağız”dedi. KOBİ’lerin de EBRD için çok önemli olduğuna vurgu yapan EBRD yöneticileri, Türkiye’deki yeni stratejilerinin KOBİ’leri desteklemek olduğunu açıkladı. Maier ayrıca, Türkiye’yi İstanbul, Ankara ve İzmir’den ibaret görmediklerine vurgu yaparak,” Gaziantep’te de bir ofisimiz var. Özel sektörün rekabet gücünü artırma hedefimiz doğrultusunda Anadolu’daki KOBİ’ere de ortak oluyoruz” dedi. Bankanın Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Topçu Kılıç da Kayseri’den örnek vererek, Kayseri’deki BRN, bu yıl ortak oldukları şirketler arasında yer aldığını söyledi.

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 1479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim