• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Batı Akdeniz'de ihracatçıların gündemi Antalya Limanı

Batı Akdeniz'de ihracatçıların gündemi Antalya Limanı
Batı Akdeniz bölgesinin ihracatını artırmak için Antalya'nın ulaşım olanaklarının iyileştirilmesini, özellikle deniz yoluyla nakliye konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Batı Akdeniz ticaret odalarının başkanları, Batı Akdeniz bölgesinin ihracatını artırmak için Antalya'nın ulaşım olanaklarının iyileştirilmesini, özellikle deniz yoluyla nakliye konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Antalya TSO Başkanı Davut Çetin, Isparta TSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik, Bucak TSO Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı İnanç Kendiroğlu, Bucak TSO Başkan Yardımcısı Süleyman Duran, Antalya TSO Yönetim Kurulu Üyesi Erol Erkan ile bölgenin önemli ihracatçı firmalarının temsilcileri bölgenin dış ticaret hacmini artırmak için atılması gereken adımları konuşmak üzere ATSO'da bir araya geldi.

Uluslararası firmalarla rekabet edebilmek, Batı Akdeniz bölgesinin ihracatını artırmak için Antalya'nın ulaşım olanaklarının iyileştirilmesinin öneminin konuşulduğu toplantıda, özellikle deniz yoluyla nakliye konusunda yaşanan sıkıntılar öne çıktı. Yapılan değerlendirmede, özelleştirme sonrasında Antalya Limanında uygulanan yüksek fiyat politikasının bölge firmalarının rekabet gücünü olumsuz etkilediği ve ihracatın artmasının önünde adeta bir set oluşturduğu kaydedildi.

Birçok işletmenin Antalya Limanı'nın yüksek fiyat politikası ve maliyet artırmaya dönük keyfi uygulamaları nedeni ile Antalya'yı terk edip İzmir ve Mersin Limanı'na yakın bölgelere taşındığı bilgisini aldıklarını kaydeden Oda Başkanları, şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer hükümetimizin koyduğu ihracat hedeflerine ulaşmak istiyorsak uluslararası piyasalarda rekabet edebilmeliyiz. Rekabet gücünü oluşturan etkenlerden birisi de ulaşım konusu. Özellikle deniz yollarının kullanımı konusunda halen istediğimiz düzeyde değiliz. Birçok ihracatçımızın Antalya Limanı maliyet ve uygulamalarına katlanmak yerine kara yoluyla nakliye maliyetlerine katlanıp ürünlerini Mersin ve İzmir limanlarına indirme noktasına gelmeleri yalnızca işletmelerin değil, Antalya'nın ve ülkenin de rekabet gücünü zayıflatır. Limanlar kamu yararı ile çalışmak zorundadır, özel işletmecilik de olsa tekel gibi çalışamazlar."

Toplantı sonucunda, liman hizmet tarifeleri ve uygulamalarının incelenmesini ve Antalya limanı ticaretindeki azalmanın nedenlerini içeren detaylı bir rapor hazırlanması, Ulaştırma Bakanlığı ve gerekirse Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunulması kararlaştırıldı.

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2834 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim