• BIST 9551.63
  • Altın 2486.119
  • Dolar 32.5043
  • Euro 34.7936
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Nuh Çimento Limanı'na mahkemeden yıkım kararı

Nuh Çimento Limanı'na mahkemeden yıkım kararı
Nuh Çimento’nun 2003 yılında yaptırdığı dört bölümden oluşan limanların kaldırılması için mahkeme kararı çıktı.

Nuh Çimento Limanları’nın kaldırılması için açılan dava sonuçlandı. Hereke Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Altunok ve yöneticiler tarafından düzenlenen basın toplantısı ile yargını kararı kamuoyuna açıklandı. Çukurbağ Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Dernek Başkanı Altunok “İnşaatı yasal olmayan yollarla 2003 yılında bitirilen Nuh Çimento limanları yüksek yargı kararıyla bir kez daha tartışmaya yer bırakmayacak şekilde iptal edilmişti” dedi.

SÜREÇ BİTTİ

Altunok sözlerinin devamında “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kocaeli Valiliği'nin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin, Körfez Belediyesi'nin ve Nuh Çimentonun kendilerini yasaların üzerinde görmeleri hukuku tanımamaları mahkeme kararlarını takmamaları nedeniyle 13 yıl sonra bir kez daha Danıştay 14’ncü dairesinin 15.12.2015 gün 2014/561 esas 2015/10166 nolu kararı başta Herekeliler olmak üzere tüm Türk milletine hayırlı olsun. Artık yılan hikayesine dönen ve aklı başında bir hukukçunun bile içinden zor bela çıkacağı Nuh Limanlarına ilişkin süreç bitmişti” açıklamasında bulundu.

DÖRT BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Nuh Çimento Limanları 4 bölümden oluşmaktadır diyen Dernek Başkanı Altunok “Birinci bölüm Hereke halkına plaj, yüzme havuzu ve sosyal tesis olarak inşa edilen ve 12 Eylül ara döneminde Hereke halkından gasp edilen eski kaya dolgusu yanaşma rıhtımı, ikinci bölüm 1999-2004 yılları arasında görev yapan kamuoyunun yakından tanıdığı bizlerin ismini anmaktan bile imtina ettiğimiz belediye başkanınca Belediye Meclis kararı olmaksızın tek başına keyfi gayri yasal yollarla Danıştay altıncı dairesinde kazanılmak üzere olan davadan feragat ederek tartışmalı olarak 2003 yılında inşa edilen 198 metrelik yanaşma rıhtımı, üçüncü bölüm yine 2003 yılında bir belediye başkan vekilinin belediye meclisini bile sorma gereği duymadan imzalayarak onayladığı ve inşaat yapı ruhsatı dahi olmaksızın inşa edilen 145 metrelik yanaşma rıhtımı ve dördüncü bölüm 2003 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın onayladığı dolgu imar planında hariç keyfen ruhsatsız resmen gecekondu niteliğinde ve onaylı projelerin toplamda 3500 metrekare büyük inşa edilen kaçak bölüm. Nuh limanları özetle dört bölümden oluşmaktadır ve tümü yasadışıdır. Hereke halkından gasp edilerek alınanları er yada geç kesinlikle geri alacağımızı da herkesin bilmesini isteriz” şeklinde konuştu.

MAHKEME KARARI

145 metrelik bölüme ilişkin Kocaeli Valiliğince verilen ÇED gerekli değildir kararı hukuksuz olduğu gerekçesiyle Kocaeli idare mahkemesinin kararıyla iptal edilmiştir diyen Altunok “145 metrelik bölüm 198 metrelik bölüm ve kaçak inşa edilen 3500 metrelik bölümü ait dolgu imar planları hukuksuz oldukları gerekçesiyle Danıştay altıncı dairesinin kararı ile iptal edilmiştir. Diğer bir anlamda 2003 yılında imalatı yapılan Nuh limanlarının tamamı yüksek yargı tarafından iptal edilmiştir. Kaçak inşa edilen 3 bin 500 metrekarelik bölüm ruhsatsız inşa edilen 145 metrik bölüm için 2005 yılında Hereke belediyesince yıkım kararı alınmış alınan yıkım kararı ve kesilen para cezalarına karşı yapılan itirazlar ise Kocaeli idare mahkemesinin kararıyla reddedilerek kesinlik kazanmıştır. Ayrıca kaçak inşa edilen 3 bin 500 metrekarelik bölüme ilişkin olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı özel af niteliğinde onayladığı dolgu imar planı Hereke Belediyesi'nin açtığı dava neticesinde Danıştay altıncı dairesinin kararı ile iptal edilmiştir” dedi.

MAHKEME KARARINI TEBLİĞ EDECEĞİZ

Bu karar bizlere bir hafta önce tebliğ edildi ve gerekçe bölümünde karar düzeltme yolunun kapalı olduğu da özellikle belirtilmiştir diyen Dernak Başkanı Altunok “Kesinleşen kararı nedeniyle başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Belediyesi mahkeme kararlarının uygulanmasında sorumludur. 1/1000 ölçekli doldu imar planlarındaki yetki alt kademe belediyesinde olduğundan bahisle öncelikle Körfez Belediyesi iptal kararı, ÇED kararını ortadan kaldırdığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı müdürlükleri, kararın uygulanmasından birinci derecede sorumludur. Tüm bu idari kurumlara duymadık bilmiyorduk mazereti ortadan kalksın diye mahkeme kararını biz de direkt olarak tebliğ edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

Bu haber toplam 2346 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim