• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Gazze'ye yüzer liman konusunda anlaşmaya varıldı

Gazze'ye yüzer liman konusunda anlaşmaya varıldı
Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik büyük oranda anlaşmaya varıldı. Kurulacak yüzer limanla Türk malları Filistinlilere ulaşacak.

Uluslararası diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasındaki son toplantı geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Başkenti Londra’da gerçekleştirilirken, taraflar neredeyse anlaşmanın metni üzerinde dahi anlaşma sağladı.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail’i ise Başbakan Benjamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jakop Nagel'in temsil ettiği görüşmelerde üzerinde pürüz bulunan 2 konunun bulunduğu bildirildi. 

İKİ PÜRÜZ VAR

Bu konulardan ilki, Gazze ambargosunun Türkiye bayraklı gemilere yönelik olarak kademeli olarak kaldırılması konusu oldu. Taraflar Gazze açıklarında bir yüzer liman oluşturulması konusunda büyük oranda uzlaşıya vardı. Ancak temel anlaşmazlık konusu söz konusu limanın denetimiyle ilgili oldu.

Tel Aviv yönetimi yüzer limanın denetiminin İsrail tarafından gerçekleştirilmesini istedi. Ankara ise denetimin BM gibi uluslararası bir organizasyon tarafından gerçekleştirilmesini talep etti.

İkinci konu ise, Gazze'ye enerji sağlanması hususu oldu. Türkiye kente yüzer elektrik santrali gönderilmesinin şart olduğunu bildirdi. Ancak İsrail tarafı bu santralın denetimi konusunda da tek yetkili olmak istedi. Ankara, söz konusu santralin ise yine uluslararası bir yapı tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı. 

TÜRKİYE'NİN ÜÇ ŞARTI

* Türkiye'nin İsrail'le barışması için sunduğu birinci şart özürdü. Netanyahu Mavi Marmara katliamından üç sene sonra özür diledi. 

* İkinci şart, katledilenlerin ailelerine tazminat. İsrail tazminat ödemeyi de kabul etti. 

* Üçüncü şart ablukanın kaldırılması. Londra’da bu konuda önemli ilerleme kaydedilmiş oldu.

Bu haber toplam 2828 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim