• BIST 9546.27
  • Altın 2478.558
  • Dolar 32.4914
  • Euro 34.5802
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

"Turizm ekonomiyi şekillendiriyor"

"Turizm ekonomiyi şekillendiriyor"
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün yeni ekonomi modelinde dönüşümün temel dinamikleri arasında yer aldığını söyledi. Bağlıkaya, “2023 hedefi olan 50 milyon turiste 2019’da ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, SABAH'a çok özel açıklamalarda bulundu. 2019-2021 yılları arasını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP), turizm sektörüne çok büyük önem atfedildiğine dikkat çeken Bağlıkaya, "Turizm sektörü ülkemize sağladığı net döviz girdisi ile Türk ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunuyor.

Dengelenme sürecinde turizm, Türk ekonomisine hem döviz girdisiyle hem de yarattığı istihdamla büyük katkı sağlayacak" dedi. Turizmin yeni ekonomi modelinde dönüşümün temel dinamikleri arasında gösterilmesinin sektörü motive ettiğini vurgulayan Bağlıkaya, şöyle konuştu: "Açıklanan programda 2021 yılı için belirlenen 42 milyar dolarlık turizm geliri hedefini de ulaşılabilir, reel bir hedef olarak görüyoruz.

Sektörümüz 2018'de çok iyi bir performans sergiliyor. Ocak-Ağustos 2018 dönemini kapsayan ilk 8 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüme oranı ile 27 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ulaştık.

Bu rakam rekor yıl kabul ettiğimiz 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 daha yüksek. Yılsonu hedefimizde 40 milyon yabancı ziyaretçi, 32 milyar dolar turizm geliri. Bu hedefimize adım adım yaklaşıyoruz."

HEDEFLERİ 2019'DA YAKALARIZ

Turizmde yaşanan olumlu havanın etkisiyle 2023 hedeflerini revize ettiklerini aktaran Bağlıkaya, "2023'te 50 milyon turist hedefini belki de 2019'da yakalayacağız" diye konuştu. Türkiye'nin turist sayısından çok turizm gelirine odaklanması gerektiğini belirten Bağlıkaya, "Kültür ve Turizm Bakanımızın ifade ettiği gibi kişi başı turizm gelirimizi artırmak Türk turizminin niteliğini değiştirecek.

Tahminlerimize göre bu yıl GSYH'mızın yaklaşık yüzde 4'ünü turizm gelirleri oluşturacak. Bizim öncelikli hedefimiz 5 yıl içinde yüzde 4 olan bu rakamı yüzde 8'lere taşımak"dedi.

SEKTÖRDE İLKLERİ HAYATA GEÇİRDİK

2023 hedeflerine adım adım ilerlerken TÜRSAB'ın da sektörün gelişmesi için önemli projelere imza attığını belirten Bağlıkaya, göreve geldikleri günden bugüne birçok ilki hayata geçirdiklerini söyledi. Bağlıkaya, bu çalışmalarını şöyle özetledi: "Dokuz sektör paydaşını bir araya getirerek sözcülüğünü üstlendiğimiz Turizm İstişare Kurulu'nu (TİK) kurduk.

Yine çok önemli gördüğümüz, acentalarımızı çağın koşullarına hazırlayacak olan 'Turizm Sektörünün Dijital Dönüşüm' projesini başlattık. Bu konuda Türkiye Bilişim Vakfı ile anlaşma imzaladık. Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) ile hem rehberleri hem de acentaları mutlu edecek bir işbirliğine imza attık. Eximbank ve katılımcı 3 banka ile imzaladığımız acente başına 100 bin TL'lik düşük faizli, teminatsız kredi olanağı ile üyelerimize toplamda 500 milyon TL'lik kaynak sağlayarak yeni bir nefes alma olanağı sunduk.

TÜRSAB Akademi ile İstihdam Garantili Turizm Eğitim faaliyetlerimizi başlattık. Tüm bu çalışmaların yanında Türkiye'nin tanıtım ve pazarlaması için önemli proje ve etkinliklerle de elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz.

Dünya Ralli Şampiyonası'nın Türkiye ayağındaki sponsorlar arasında yer aldık. Almanya'nın turizm sektörü açısından en ciddi yayın organı FVW Dergisi'nin Workshop'una ev sahipliği yaptık. Almanya'nın önde gelen televizyon kanallarından SAT1 kanalını ağırladık.

Zengin mutfağıyla UNESCO'ya giren Gaziantep'te düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Festivali ile Marmaris'te düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası'nın 10. ayağının sponsorları arasında yer aldık."

Bu haber toplam 15925 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim