• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Bitlis'te tarihi köprüler eski görkemine kavuşturuluyor

Bitlis'te tarihi köprüler eski görkemine kavuşturuluyor
Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden kalan eserleriyle açık hava müzesini andıran Bitlis'te, kent merkezinden geçen derede yapılan ıslah çalışmalarıyla Osmanlı dönemine ait köprüler turizme kazandırılıyor.

Bitlis'te Osmanlı döneminden kalan ve zamanla yapılan binaların arasında kaybolan tarihi köprüler, Dere Islah Projesi ile eski görkemine kavuşturuluyor.

Türkülere konu olmuş Beş Minaresi, Selçuklu Mezarlığı, camileri, medreseleri, tarihi ev ve köprüleriyle öne çıkan Bitlis'te, birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi dokunun turizme daha fazla hizmet etmesi için çalışmalar yapılıyor. Bitlis Belediyesi, İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen Dere Islahı Projesi kapsamında, kervan ve tüccarların geçiş güzergahında yer alması nedeniyle kentin birçok yerine yapılan köprülerin turizme kazandırılması amaçlanıyor. Yürütülen projeyle derenin üzerine kurulan ancak zamanla tahrip olan ya da inşa edilen yeni yapıların arasında kaybolan köprüler ortaya çıkarılıyor. Şu ana kadar Osmanlı dönemini yansıtan 2 köprüyü çevresini temizleyerek eski görünümüne kavuşturan ekipler, diğer köprülerin bulunduğu bölgelerde de çalışmalarını sürdürüyor.

"15 tarihi köprü bulunuyor"

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, AA muhabirine, Bitlis'in kadim tarihiyle İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Kent merkezinde birçok tarihi yapının bulunduğunu aktaran Demirtaş, şöyle konuştu:

"Köprüler, ulaşımının sağlandığı önemli yapılar. Bitlis merkezde 15 tarihi köprü bulunuyor. Bitlis köprüleri genellikle 16 ile 20. yüz yüzyıllar arasında yapılmış. Yaklaşık 400 yıl boyunca şehirde önemli ticari faaliyetler söz konusu olduğu için köprüler ihtiyaca binaen inşa edilmiş. Bir bölümü günümüze ulaşmış bazılarının kitabesi de mevcuttur."

2019_kasimm_20191116_2_39348242_49509624.jpg

"Köprüler Osmanlı Dönemi izlerini taşımaktadır"

Eski kayıtlardan hareketle bilinen en eski köprünün 1571 yılında yapılan Paşa Hamamı Köprüsü olduğunu belirten Demirtaş, 1690-1691 yıllarında inşa edilen Efsal Ağa Köprüsü'nün de kentin önemli tarihi yapılardan biri olduğunu aktardı.

Büyük bölümü ayakta kalan köprülerin zamanla etrafına yapılan yapılar nedeniyle tahribata uğradığını vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:

"En önemli yapılar arasında Hatuniye Köprüsü bulunuyor. Köprünün kitabesi bulunuyor. 1687 yılında inşa edilmiştir. Köprü zamanla yakınına yapılan binayla kapatılmıştı. Dere Islah Projesi kapsamında yapılan çalışmayla etrafındaki yapılar yıkıldı ve köprü ortaya çıkarıldı. Başhan Çayı üstünde yer alan köprü hala yaya taşımacılığında kullanılıyor. Kitabesinde 'Ey Allah'ım Nuh hana kalbi selim ver. Bağışlayıcı ve merhamet edici Allah'ın ismi hakkı için sel tufanından Nuh 1097 yılında dosdoğru bir köprü yaptı." yazılıyor. Bu kitabedeki bir kelime silindiği için okunamadı. Bitlis'in deresinin üzerinin açılmasıyla köprülerin tamamı ortaya çıkar. Dere üzerinde çok sayıda köprü var. Bitlis, kervanların ve yolcuların mutlaka tercih etmek zorunda olduğu bir şehirdi. Sadece Bitlis çayı üstünde 15 köprü var. İlçeleriyle 20'nin üstünde köprü olduğu söylenebilir. Köprüler, Osmanlı dönemi izlerini taşıyor."

thumbs_b_c_da3920a8b50e0b35a38a89f03e0a2b6b.jpg

Bu haber toplam 2901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim