• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

WTTC Başkanı: Gezi turizmi etkilemedi

WTTC Başkanı: Gezi turizmi etkilemedi
Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı ve CEO’su David Scowsill, Gezi Parkı olaylarının Türk turizmine olumsuz etkilerinin bulunmadığını söyledi.

Gezi Parkı eylemlerinin olduğu süreçte de Türkiye'de bulunduğunu aktaran David Scowsill "Güvenlik konusunda Türkiye’nin bence dışarıdaki izlenimi olumsuz değil” dedi.

ANTALYA Belek'tegerçekleşen turizm zirvesine katılan Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı ve CEO’su David Scowsill, turizm sektörünün içinde bulunduğu son durum, gelecek planları ve Türkiye turizmiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

OLUMSUZLUĞUN ETKİSİ 6-9 AY

Turizm sektörünün çok esnek bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Scowsill, terör ve doğal afetler gibi olumsuzlukların turizm hedeflerine ulaşılmasında geçici etkiler yarattığını belirterek, “Dünyaya baktığımızda her ay, her yıl hiç durmadan bir şeyler yaşanıyor. Bu doğal afet, terör veya çeşitli gerginlikler olabiliyor. Bu olaylar olduğunda 2-3 ülke arasında turizm bir süreliğine etkilenebiliyor. Ancak sektör olarak çok esnek bir endüstri içinde olduğumuz için ne gibi bir felaket yaşanırsa yaşansın 6-9 ay içinde sektör eski haline geliyor” diye konuştu.

DÜNYA TURİZMİ YÜZDE 4 BÜYÜYECEK 

Turizm sektörünün 2015 global büyüme hızının yüzde 4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Scowsill, “Sektörümüzün bütün dünyada gayri safi milli hasılanın yüzde 10’unu teşkil edeceğini düşünüyoruz. 277 milyon da istihdam söz konusu. Dünyaya baktığımızda Asya Pasifik çok hızlı bir büyüme içinde. Çin ekonomisi bir parça yavaşlasa da insanların gezmesini durdurabilmiş değil. Çok büyük sayıda turist dolaşımı söz konusu. İnsanların gelir seviyesi arttıkça seyahate başlıyor. Önce kendi ülkesinde geziyor, sonra da yurt dışına çıkıyor. 2010 yılında Çin’den yurtdışına giden yolcu sayısı 58 milyon. 2014 yılında bu sayı 109 milyona çıktı. Asya Pasif’ten çıkan bu büyüme tabiî ki dünyanın diğer yerlerini de etkiliyor. Çünkü gidenler alışveriş yapıyor, harcama yapıyor” dedi.

HER YIL YÜZDE 4 BÜYÜME

Türkiye turizminin 10 yıllık süre içerisinde her yıl yüzde 4 büyüme hızı yakalayacağı tespitini yapan WTTC Başkanı Scowsill, şöyle dedi: “Ben Türkiye’yi çok güvenli bir yer olarak görüyorum. Hatta Türkiye’ye İstanbul sokaklarında gösteriler olduğunda yani Gezi’de de gelmiştim. O olayları büyük bir şehrin meydanında, son derece izole, tecrit edilmiş bir olay olarak görmüştüm. Antalya’ya veya başka bir yere gelen turistleri etkilemeyen olaylar olarak gördüm. İşte o yüzden hükümetler bunu çok net olarak ifade edebilmeli, duyurabilmeli. Yani bir şehrin bir meydanında olup biten olayların ülkenin diğer şehirlerini etkilememesini sağlamalı. Türkiye’ye gelen turist ya golf tesislerine, ya plajlara gidiyor. Olayların şehrin o bölgesiyle ilgisi yoktu zaten. O yüzden güvenlik konusunda Türkiye’nin bence dışarıdaki izlenimi olumsuz değil.”

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU’NU DAVET EDECEĞİZ

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde ‘Global Liderler Kampanyası’ başlığı ile yürütülen program kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na davette bulunacaklarını anlatan Scowsill, şöyle devam etti: “Turizm sektöründe tespit ettiğimiz sorunları ilgili ülkelerin cumhurbaşkanlarına veya başbakanlarına anlatıyoruz. Bunu da 4-5 maddeden oluşan yazılı dokümanlarla yapıyoruz. Konuştuğumuz ülke liderinin bu sektörün vazgeçilmez, önemli bir unsur olduğunu görmesini sağlıyoruz. Ülke liderleri sektörün önemini anladığında alt yapı güçlendirmesi, vize işlemlerinin kolaylaştırılması gibi unsurları teşvik ediyor. Erdoğan ve Davutoğlu konusunda da planlarımız var. Global zirvelerimizden birini Türkiye’de gerçekleştirmeyi ve bu isimleri davet etmeyi düşünüyoruz.”

WTTC NEDİR? 

WTTC, seyahat ve turizmin ekonomik ve sosyal katkısını aktaran küresel bir otoritedir. Turizm endüstrisi için iş hacmi yaratmak, ihracatı artırmak ve refah yaratmak üzere hükümetlerle ve uluslararası enstitülerle birlikte çalışmak yolu ile sürdürülebilir büyümeyi destekler.

Ülkelere ve üst düzey yönetimlere detaylı raporlar sunar. Kar amacı gütmeyen bu konseyin üyeleri, dünyanın lider turizm şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanları, YK üyeleri ve üst düzey yöneticilerinden oluşmakta.

Bu haber toplam 2474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim