• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Türkiye’ye yaz tatili rezervasyonu yüzde 40 azaldı

Türkiye’ye yaz tatili rezervasyonu yüzde 40 azaldı
Rusya ile yaşanan uçak krizi ve iç güvenlik kaygısı turizm sektöründe ciddi kayıplara sebep oldu.

Dünyanın en büyük tur operatörü TUI Group, Türkiye’ye yaz rezervasyonlarında düşüşün yüzde 40’ı bulduğunu açıkladı. Turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün devam edeceğini belirten sektör temsilcileri krizin aşılması için teşvik bekliyor.

Turizm sektöründe, iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere bölgedeki jeopolitik endişelerle 2015’te hem ziyaretçi sayısında hem de gelirlerde ciddi kayıplar yaşandı. Bu yıl da olumsuzluğun sürebileceğine ilişkin ilk sinyaller gelmeye başladı. Dünyanın en büyük tur operatörü TUI Group dün yaptığı açıklamada güvenlik endişelerinden dolayı Türkiye’ye bu yaz için yapılan rezervasyonların da yüzde 40 düştüğünü açıkladı.
TUI geçtiğimiz yıl müşterilerinin yaklaşık yüzde 14’ünün Türkiye’ye seyahat etmeyi tercih ettiğini ve Türkiye’nin özellikle Alman müşteriler arasında popüler bir tercih olduğunu söyledi. Fakat İstanbul Sultanahmet’te 12 Ocak’ta yapılan intihar saldırısında 10 Alman vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan bombanın ardından bu ülke vatandaşları Türkiye’ye seyahat konusunda daha temkinliler.

YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI 36,24 MİLYONA GERİLEDİ

Türkiye, Mısır, Tunus ve paris gibi yerlerde meydana gelen terör saldırıları, turistlerin daha önceden popüler olan bu noktalara daha az gitmelerine neden olurken, Amerika kıtasındaki zika virüsünün yayılması da seyahat etme isteğini azaltıyor. Yaz tatilleri genel olarak ocak, şubat ve mart aylarında planlandığı için bu duyuru, tur şirketleri için kritik bir döneme denk geliyor. Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olan turizm sektöründe 2015 yılında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere bölgedeki jeopolitik endişelerle yüzde 1,61 azalarak 36,24 milyona geriledi. Geçen yıl Avrupalı turist sayısındaki düşüşte IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya’dan gelen ziyaretçilerde ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar başlıca belirleyici oldu.

Türkiye’nin 24 Kasım’da Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında gerilen siyasi ilişkiler ekonomik boyuta da yansımaya başladı. Aralık ayında Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısındaki düşüş hız kazanarak yüzde 50’ye yaklaşsa da dönemin yoğun sezon olmaması nedeniyle yıl genelindeki düşüş yüzde 20’nin hemen altında kalmıştı.
TUI dün yaptığı açıklamada özellikle Kanarya Adaları başta olmak üzere İspanya’daki otellerine olan talebin arttığını, İspanya ve Yunanistan kapasitelerini artırdığını söyledi. Bild gazetesinde yayımlanan bir ankette, ocak ayında Alman seyahat acentelerinin satışlarının yüzde 13 düştüğü görüldü. Türkiye ise ocak ayında meydana gelen saldırının ardından turizm talebini teşvik edebilmek için uçak yakıtı desteği teklifinde bulundu. 

ZENGİN TURİST GELMİYOR

Rusya haricinde ziyaretçi sayısındaki en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa ve İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkeler kaynaklı olduğu görülürken, analistler bu durumun turizm gelirlerini negatif etkileyeceğini belirtiyorlar. Geçen yıl İtalya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 27, Fransa’dan gelen yüzde 18, Japonya’dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 39 azaldı. Sektör temsilcileri bu ülkelerden gelen turist sayısındaki azalmayı iç güvenlik endişelerine bağlıyorlar. Güncel OVP’ye göre turizm gelirlerinin 2016’da 27 milyar dolar olması bekleniyor. Sektör temsilcileri turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün devam etmesini beklediklerini belirtirken, hükümet yetkilileri teşvikler ve çeşitlendirme ile bu sorunun aşılabileceğini söylüyorlar.

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim