• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Aselsan, insansız sualtı araçları yapıyor

Aselsan, insansız sualtı araçları yapıyor
Aselsan'ın yapacağı "Ahtapot" sistemi kapsamında sualtı araçları, liman ve kritik alanların güvenliğini sağlayacak, istihbarat toplayacak.

Aselsan, insansız sualtı araçları yapıyor

Aselsan'ın yapacağı "Ahtapot" sistemi kapsamında sualtı araçları, liman ve kritik alanların güvenliğini sağlayacak, istihbarat toplayacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, insansız hava araçlarının ardından insansız sualtı araçlarına da sahip olacak. "Ahtapot" sistemi kapsamında sualtı araçları, liman ve kritik alanların güvenliğini sağlayacak, istihbarat toplayacak. “AUV” olarak adlandırılan İnsansız Sualtı Aracı, ASELSAN tarafından sualtı keşif ve gözetleme çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirildi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın üzerinde çalıştığı "Ağ yetenekli ve çok sensörlü sualtt keşif sistemi" projesi "Ahtapot", ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un birkaç yıl önce uygulamaya koyduğu benzer bir projeyi örnek alıyor. ABD'de olduğu gibi Türkiye'de su üstü güvenlik ağı oluşturulduktan sonra sıra sualtına geldi.

UZAKTAN YÖNETİLİYOR

Sualtında keşif, gözetleme, mayın tespit ve imha, arama-kurtarma görevlerinde kullanılacak insansız araçlar uzaktan kumandayla çalışacak ve topladığı bilgileri komuta merkezine aktaracak. Ahtapot'un "Ağ yeteneği" AUV'ların topladığı istihbaratın, TSK'ya bağlı iz, kara ve hava araçlarına da aktarılabilmesini, dolayısıyla bu araçların müşterek harekâtlarda kullanılabilmesini sağlayacak. ASELSAN'ın geliştirdiği bir diğer insansız sualtı aracı olan “Dalgıç”, şu anda sınıfında yerli olarak üretilen tek model ve TSK'nın beklentilerini önemli ölçüde karşılıyor. Ancak Ahtapot'ta hangi aracın tercih edileceği açılacak ihale sonucunda belli olacak.

AUV GENEL ÖZELLİKLER

- Uzaktan kullanım,
- Gelişmiş otonom seyrüsefer,
- Görüntüleme sonarı ve kamera kullanılarak keşif ve gözetleme,
- Otomatik şüpheli cisim tanıma ve uyarı,
- Veri ve görüntü aktarımı için yüzer ara birim,
- JAUS (İnsansız Sistemler için Birleşik Mimari)uyumluluğu.

UYGULAMA ALANLARI

- Sualtı Keşif ve Gözetleme,
- Liman ve Kritik Alan Güvenliği,
- Kıyı Güvenliği,
- Mayın Tanı, Teşhis ve İmha,
- Arama ve Kurtarma.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 7740 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim