• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Ehliyet ve plakada çip dönemi başlıyor

Ehliyet ve plakada çip dönemi başlıyor
Trafikte yeni dönem. Riskli sürücünün sigorta primi artacak. Kırmızı ışıkta geçen, alkollü araç kullanan, aşırı hız yapan, emniyet kemeri takmayan sürücünün sigorta primi yükselecek.

 

Yaklaşık 24 milyon sürücü belgesi ile 17 milyon araç plakasına ise çip takılacak. Böylece kayıtlı tüm araçlar tek bir merkezden an be an takip edilebilecek.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, gelişmiş ülkelere göre yüksek seyreden trafik kazalarını en aza indirmenin yollarını arıyor. 10 yıllık eylem planı çerçevesinde Trafik Kanunu’nda önemli değişikliklere hazırlanırken, yeni dönemde ‘riskli sürücü’ kavramı ile çipli plakalar ve sürücü belgeleri üzerinde çalışıyor.
 
Trafik Kanununda Değişiklik öngören Yasa Taslağında sürücülerin trafik ihlallerinde polis korkusu yerine ‘otokontrolün’ öne çıkması planlanıyor. Buna göre Emniyet, sürücülere kesilen tüm ceza verilerini sigorta şirketlerine de açacak. Şirketler, aracın sigorta primini belirlerken sürücünün trafik suçlarından aldığı cezalara bakarak prim miktarını belirleyecek. Her bir ihlalin ayrı puanı olacak. Sürücü de aldığı ceza puanına göre risksiz, riskli, az riskli, yüksek riskli gibi kademelerde değerlendirilerek sigorta primi belirlenecek.
 
Bir başka ifadeyle kırmızı ışık ihlali, tehlikeli araç kullanımı, hız aşımı, alkollü araç kullanımı gibi trafik suçları puan esasına göre araç sahibinin sigorta primini belirleyecek. Böylece sürücü hem alkollü araç kullanımı, emniyet kemeri takmama ya da seyir halinde cep telefonu ile konuşma gibi suçlar nedeniyle para cezası öderken hem de sigorta priminin yükselmesi nedeniyle ikinci kez cezalandırılmış olacak.
 
24 milyon ehliyet, 17 milyon araca çip takılacak
 
Taslak ile ayrıca ehliyetler ile araç plakalarının da çipli olması öngörülüyor. Çipli plakaların yanısıra araç ön camlarına da aracın şase numarasının yer aldığı barkodlu etiketler yapıştırılacak. Bu şekilde trafik tescile kayıtlı yaklaşık 17 milyon aracın plakasına çip takılırken, sistem radyo frekansı ile tanımlama teknolojisine göre çalışacak. MOBESE ile otoyollardaki güvenlik kameraları da sisteme dahil edilerek karayollarındaki tüm araçların tek bir merkezden adım adım izlenmesi mümkün olacak.
 
Özel hayatın gizliliği ilkesi çerçevesinde tartışma yaratması beklenen sistemin uygulanabilmesi için taslağın TBMM’de kabul edilerek yasalaşması gerekiyor. Ancak Emniyet, terör, kaçakçılık, asayiş gibi suçlara karışan kişilerin kısa sürede yakalanması ile ölümlü yaralamalı kazalarla sonuçlanan trafik ihlallerinin en aza indirilmesi için bu düzenlemenin yasalaşması gerektiğini savunuyor.
 
Plakalar sabitlenecek
 
Çipli plakalar sadece Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından üretilecek. Plakalar da ‘sabit’ olacak. Yani kişiler, araç alım satımınıda plaka değiştirmek zorunda kalmayacak.
 
Bu haber toplam 2227 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim