• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

ADR Yönetmeliğinin ertelenmesi bir şans

ADR Yönetmeliğinin ertelenmesi bir şans
ADR Yönetmeliğinin yürürlüğe girişinin 2001’e ertelenmesine sektör içinde değişik tepkiler gelmeye devam ediyor. UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya “ Yönetmelik yürürlüğe girse de zaten işlemezdi, erteleme aslında bir şans ” dedi.

ADR Yönetmeliğinin ertelenmesi bir şans

ADR Yönetmeliğinin yürürlüğe girişinin 2001’e ertelenmesine sektör içinde değişik tepkiler gelmeye devam ediyor. UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya “ Yönetmelik yürürlüğe girse de zaten işlemezdi, ertelene aslında bir şans ” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayollarında Tehlikeli Madde taşımacılığına ilişkin yönetmeliği bir kez daha ertelemesi sektör içinde tepkiler doğurdu. Sektör temsilcileri 2007’den beri gündemde olan yönetmeliğin yürürlük tarihinin 2011’e uzamasına ve yönetmeliğin 3. Kez ertelenmesini büyük tehlike olarak görürken;

UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya farklı bir bakış açısı getirdi. Kaya, Türkiye’de uluslararası taşımacılık yapan firmaların ADR’nin getirdiği şartlara sahip olmaması durumunda taşımacılık yapamayacağına dikkat çekti.

“ADR Yönetmeliği bu anlamda bir an önce yürürlüğe girmeli” diyen Kaya yine de yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ertelenmesinin faydaları olacağını düşünüyor.

UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya sektöre bomba gibi düşen ertelemenin çözüm olmadığını savunuyor. “ADR Konvansiyonuna taraf bile olmadık “ diyen Kaya öncelikle tehlikeli madde taşımacılığıyla ilgili ayrı bir etki analizi yapılması gerektiğini belirtti. Böylece sektörün bu konudaki ihtiyaçları nedir, eksikleri nelerdir, bu eksiklerin karşılanması için gerekli finansman ne kadardır, bu finansmanın bulunacağı yerler nelerdir gibi soruların yanıtları bulunur diyen Kaya “Bu bakış açısı ile bakarsak ADR Yönetmeliğinin ertelenmesi aslında şanstır” dedi.

Uluslararası taşımacılıkta eksikler olsa da belli bir yapının kurulduğunu söyleyen Kaya, asıl eksikliğin yurt içi taşımalarda olduğunu vurguladı.

Tehlikeli madde taşımacılığının sanıldığından da kapsamlı olduğunun altını çizen Kaya ” Bugün ADR dediğiniz zaman işin içine sadece tehlikeli maddeleri taşıyanlar girmiyor Tüplerin taşınması, tüplerin üretimi, asetonuydu daha bir sürü madde var. Belki aklınıza bu ADR’nin içerisine girmez dediğiniz maddeler dahi bu kapsama giriyor. Tehlikeli maddeler dışında atıklar var. Bu kadar geniş kapsamlı bir konu da o derece geniş kapsamlı bir alt yapı istiyor” diye konuştu.

İş sadece ADR eğitimleri ya da yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile bitmiyor diye konuşan Mine Kaya süreci şöyle anlattı:

“Tehlikeli madde üreten ya da taşıyan firmalarda belli sayıda güvenlik danışmanı olması gerekiyor. Bu danışmanların da eğitimden geçmesi ve güvenlik danışmanı sertifikası alması gerekiyor. Ayrıca tanker taşımacılığı ayrı bir kapsama giriyor bunun eğitimi- eğitmeni farklı. Bir yandan da tüm Türkiye genelinde 81 ilde bu işi yapan üreticilerin, nakliyecilerin, şoförlerin eğitimi ve sınavları var. Hangi eğitmenle yapacaksınız. Daha başka prosedürler de peşi sıra gelecektir”.

Kaya sözlerine “Madem yönetmeliğin yürürlüğe girişi ertelendi. Bunu iyi kullanalım. Mevcut hocaları akredite edelim. Alman Ticaret Odası’na çok bağımlı olmadan biz eğiticilerin eğitimini, güvenlik danışmanlarının eğitimini vermeye başlayalım. Bakanlık bünyesinde bu konu için bir daire başkanlığı kurulsun. Yönetmelikte eksikler varsa o eksikleri hep birlikte gözden geçirip eksikleri ortadan kaldıralım. Erteleme tüm bunların yapılması için zaman yaratıyor. Bu erteleme sürecinde bunları yapabilirsek yönetmelik yürürlüğe girdiğinde önemli bir kısmı hazır hale gelmiş olur ve sorun yaşamayız” diyerek nokta koydu.

Kaynak: Taşımacılar.Com

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 8120 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim