• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Çin metro havasını temizlemek için yeni uygulama başlattı

Çin metro havasını temizlemek için yeni uygulama başlattı
Pekin'de metro trenlerinin havasını arıtmak; kalabalık vagonlardaki bakterileri ve kokuyu elimine etmek için bir nano fotokatalist püskürtme uygulamasına başlandı.

Güvenlik ve kaliteden sorumlu Pekin Metrosu Müdür Yardımcısı Liu Chang, personelin 6 numaralı metro hattında tavanları, koltukları, pencereleri ve tutulacak/kol dayanacak yerleri, Haziran başından bu yana fotokatalist  püskürterek temizlediklerini açıkladı. Gelecek hafta içinde bu hattaki 64 trenin hepsinin arıtılacağı  belirtildi.

Fotokatalist, ışıkla tepki oluşmasını sağlayarak örneğin klorofili güneş ışığında suya ve karbon dioksidi oksijene dönüştüren bir madde.

Renksiz ve kokusuz olan nano fotokatalist, nanoteknolojiyi kullanarak, formaldehid ve toluen gibi kansere yol açtığı bilinen ev atıklarını yok ediyor. Esasen fotokatalistin, olası müşterilere kapalı mekânları tanıtırken ve yeni araba gösterirken kullanılageldiği de biliniyor. 

Pekin metro şebekesinin ana hatlarından biri olan 6 numaralı hat her gün aşağı yukarı bir milyon yolcu taşıyor. Bu hat, kentin merkezini doğu-batı istikametinde kat ediyor. Hat üzerinde 26 istasyon var ve bunlardan 6 tanesinde başka hatlara aktarma yapılabiliyor.    

Havalar  ısındıkça yolcular, kalabalık vagonlarda hava soğutma sistemlerinin de gideremediği kötü ter kokularından sıklıkla yakınıyorlar. İşte burada devreye giren fotokatalist, uzmanların görüşüne göre içerideki havanın kalitesini iyileştiriyor ve bakterileri %80 oranında azaltıyor.

Liu, bir metro trenindeki fotokatalist uygulamasının üç ay boyu etkili olduğunu söyledi ve bu yöntemin, ileride diğer metro hatlarında da uygulanacağını ekledi. 

Bu haber toplam 25935 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim