• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Çin’de sürücüsüz ve raysız tramvay seferlere başlıyor

Çin’de sürücüsüz ve raysız tramvay seferlere başlıyor
Çin’in büyük kentlerinden Yibin’de yakında raysız bir tramvay çalışmaya başlayacak. Yol üzerindeki izi takip eden lastik tekerlekli araç, 300 kadar yolcu taşıyabiliyor. Araç ayrıca otonom çalışıyor ve sürücüsüz yol yapabiliyor.

Sichuan Eyaleti’ndeki Yibin kenti yollarında bir araç artık kendi izini takip ederek lastik tekerlekler üzerinde gidiyor. Çin medyası, 7 Aralık Cumartesi günü, elektrikle çalışan aracın saatte 70 kilometreye kadar hız yapabildiğini ve aküsünün kolaylıkla doldurulduğunu bildirdi.
 
İki yıldır denemeye tabi tutulmuş bulunan araç, sürücülü veya sürücüsüz, otonom bir sistem ile çalıştırılıyor. 300 yolcu alabilen üç vagon, optik ve diğer sensörlerle olduğu gibi navigasyon sistemi aracılığıyla da yönlendiriliyor. Sürücü tarafından kullanıldığında araç çok uzun bir otobüse benziyor.  
 
Öte yandan, ray döşeme işlemi gerekmediği için yatırım maliyeti, uzmanların hesaplamalarına bakılırsa, belirgin ölçüde düşük oluyor. Yeni otonom kent aracının güzergahı 17,7 kilometre uzunluğunda. Üstelik güzergah, raylı bir sistem olan tramvayın aksine, kolayca değişikliğe uğratılabiliyor. Benzer araçlar için yollar, şimdiden Merkez Çin Eyaleti Hunan’ın kentlerinden Zhuzhou’da ve Doğu Çin Eyaleti Jiangxi’nin Yongxiu kentinde mevcut.  
 
Hunan’da faaliyet gösteren CRRC Zhuzhou Locomotive Company de yazdan beri yeni araç ile -2022'de dünya futbol şampiyonasının düzenleneceği- Katar'ın sıcağında testlerini yürütüyor. Yeni araç, aslında bir metro, tren ve otobüs karışımı olarak tanımlanabilmekle birlikte, en çok bir tramvayı andırıyor.

Çin Uluslararası Radyosu

Bu haber toplam 3795 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim