• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Dünyanın ilk sürücüsüz yüksek hızlı treni Çin’de seferlerine başladı

Dünyanın ilk sürücüsüz yüksek hızlı treni Çin’de seferlerine başladı
Çin’de dünyanın ilk makinisti olmayan yüksek hızlı akıllı treni hizmete başladı. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için tasarlanan tren saatte 350 km hıza ulaşabiliyor.

Çin Demiryolları Kurumu, saatte 350 kilometre hıza ulaşabilen ve makinisti olmayan ilk yüksek hızlı trenini hizmete soktu. Pekin ile Zhangjiangkou kentleri arasında kullanılmaya başlanan tren, 2022’de gerçekleştirilecek olan Pekin Kış Olimpiyatları için tasarlandı. İki kent arasındaki yolculuk süresi böylece üç saatten 47 dakikaya düşmüş oluyor; tren yol esnasında saatte 350 km hıza ulaşıyor. Söz konusu güzergahta Fuxing tipi yeni trenler kullanılmaya başlandı. Bunlar makinistsiz, tamamen otonom olarak işleyecek, duracak ve hızını ayarlayacak. Ancak trende yine de bir makinist bulunacak. Çin resmi makamları bu trenleri dünyanın ilk ‘akıllı treni’ olarak niteliyor.

Daha önce sürücüsüz trenleri devreye sokan Çin, ilk defa bu kadar yüksek hızda bir treni vatandaşlarının kullanımına sundu. Bunun yanı sıra Çin’de geçen günlerde ülkenin yerli navigasyon sistemi BeiDou ile tanımlı ilk tren de hizmete başlamıştı.

2.718 SENSÖR YARDIMIYLA ÇALIŞIYOR

Makinisti olmadan seferlerini yapmaya başlayan tren, 5G yardımıyla kontrol edilebiliyor. Ayrıca tren güzergahına yerleştirilen 2.718 adet sensör, gerçek zamanlı veri toplayarak trenin seyahatini takip edebiliyor. Yolcular, garda bilet göstermek zorunda kalmadan yüz tanıma yöntemiyle yerlerine yönlendiriliyor; bagajlarıyla ise robotlar ilgileniyor. Trenin iç döşemesinde de akıllı çözümler kullanılırken, her bir koltukta dokunmatik ekran ve kablosuz şarj yuvası bulunuyor. Toplamda 10 istasyon bulunan güzergahta, yolculara yardımcı olması amacıyla robotlar ve yüz tanıma teknolojileri kuruldu.

Bu haber toplam 7530 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim