• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Hitit Üniversitesi’nden solar tramvay

Hitit Üniversitesi’nden solar tramvay
Hitit Üniversitesi’nde öğrencilerin proje olarak geliştirdikleri tramvay, Hititray hiç para harcamadan gidip geliyor. Güneş enerjisiyle çalışan tramvayın yapımında çalışan öğrencilerin tek isteği, onu üniversite bahçesinden çıkarıp, kent yollarında görmek

Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören 9 öğrenci, güneş enerjisiyle şarj olan ve akıllı telefonlarla da kontrol edilebilen 20 kişilik tramvay üretti. Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu öncülüğündeki 9 kişilik öğrenci grubu tarafından yaklaşık 8 ayda üretimi yapılan “Hititray”ın tanıtımı, okul bahçesinde yapıldı. 

YAKIT ÜCRETİ YOK

Raylı sistemin özellikle güneş enerjisiyle çalışan raylı sistemin ülkeye faydası olacağından yola çıkan öğrenciler, iki dönemli proje kapsamında Hititray’ı oluşturdu. Tramvay prototip olduğu için şimdilik aküyle hareket ediyor. Sabit bir enerji kaynağı yok. Ancak aküler, tramvay üzerindeki güneş enerjisi panelinden sağlanan enerjiyle şarj oluyor. Böylelikle tramvayın hareketi için hiçbir ücret ödenmiyor.

TORNAVİDA TUTMAYI BİLMEYEN VARDI

Projeyi yöneten Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu, şunları söyledi: “Gençlerin kendilerine güvenmeleri için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Daha aydınlık ve daha başarılı bir Türkiye inşa edelim diye yola çıktık. Bazı öğrencilerimiz projeye başlarken tornavida tutmayı bile bilmiyordu ama proje sonunda elektrik kaynağından gazaltı kaynağına, boyama yapmasından elektrik panosu döşemeye kadar ilerlediler. Talep gelirse resmi ve özel kurumlara teknik destek verebiliriz.”

‘YAPAMAYIZ’ DİYORDUK

Hititray projesinde yer alan öğrencilerden Elektronik Teknolojisi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Burhan Paydar da birlik ve beraberlik içerisinde hedefe ulaşmanın kolay olduğunu anlattı. Projeye başladıkları ilk anlarda sonuca ulaşabileceklerine dair inançlarının kuvvetli olmadığını belirten Paydar, “‘Biz bunu yapamayız’ diyorduk ama başardık. Birlik olmayı öğrendik, teorik bilgiyi pratik bilgiye aktarmayı öğrendik. Üniversite-sanayi işbirliğini öğrendik. Bugün de verdiğimiz emeğin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

ÖRNEK OLSUN

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Tozlu ve öğrencileri tebrik ederek, çalışmanın örnek olmasını diledi. Alkan, “Yaptığınız çalışma, hem üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneğini gösterdi hem de istendiği zaman birlik ve beraberlik içerisinde neler başarılabileceğini herkese ispat etti” dedi. Rektör Alkan tramvayın üretimine katkı sağlayan sanayi esnafına ve projede yer alanlara teşekkür belgelerini verdi. 

Taksim tramvayının küçüğü

Hititray’ın yapılında Taksim-Tünel arasında çalışan nostaljik tramvay örnek alındı. Bu tramvayın 1/2 küçültülmüşünü üreten öğrenciler, saatte ortalama 5 kilometre hızla gidiyor. 1 KW gücünde 24 V’luk motorla çalışan Hititray, hiç güneş görmeden 30-45 dakika çalışabiliyor.

Bu haber toplam 5514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim