• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Hollanda’dan muhteşem gelişme: Demiryolları, enerjisini tamamen rüzgârdan karşılayacak

Hollanda’dan muhteşem gelişme: Demiryolları, enerjisini tamamen rüzgârdan karşılayacak
Hollanda yenilenebilir enerjide yaptığı gelişimlerle yine farkını gösteriyor.

Ülkedeki demiryolları devi Nederlandse Spoorwegen ve yerel enerji sağlayıcısı Eneco’nun yaptığı anlaşmaya göre Hollanda’nın demiryolları 2018’den itibaren tüm enerji ihtiyacını rüzgârdan karşılayacak.

Güneş enerjisiyle çalışan bisiklet yolu, asfalt yerine plastik yollar kullanımı gibi iklim ve yenilenebilir enerjide pek çok teknolojik gelişim yaşayan Hollanda, demiryollarıyla yepyeni bir gelişime hazırlanıyor.

Günde 1,2 milyon yolcunun taşındığı 2 bin 900 kilometrelik demiryollarının enerji ihtiyacının yüzde 50’si halihazırda rüzgârdan karşılanıyor. İki şirketin anlaşmasıyla bu oran yüzde 100’e taşınacak.

Eneco şirketinin müşteri yöneticisi Michael Kerkhof’un açıklamalarına göre, rüzgâr enerjisinin maliyeti fosil yakıt kaynaklarından biraz daha pahalıya mal olmasına rağmen Hollanda Demiryolları hem tren biletlerinin fiyatını kilometre başına harcanan enerji maliyetinden yüksek tutarak hem de 10 yıllık reklam desteği ile bütçenin altından kalkmayı hedefliyor.

Daha önce Hollandalı vatandaşlar tarafından hükümetin iklim değişikliği konusunda yeteri derecede önlem almaması gerekçesiyle açılan dava, vatandaşların lehine sonuçlanmıştı. Mahkeme önümüzdeki 5 yıl içerisinde Hollanda hükümetinin karbon salımını yüzde 25 düşürmesi gerektiğine karar verdi.

Hollanda’nın hedefine ulaşabilmesi için fosil yakıt kullanımını düşürerek yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmasını hızlandırması gerekiyor. The Plaid Zebra’daki habere göre, Hollanda ülkedeki rüzgâr enerjisi kapasitesini 2017 yılına kadar 2,1 GW seviyesinden 2,7 GW seviyesine taşıyacak. Planlara göre 2023 yılında bu seviye 4,47 GW seviyesine ulaşacak.

Dünyada iklim değişikliğinin olumsuz etkileri düşürülmeye çalışılırken ülkemizde ise “iklim değişikliği vergisi” adı altında vergi toplanmaya başlayacak. Türkiye’de iklim değişikliği konusunda herhangi bir ciddi girişim bulunmamasına rağmen böyle bir verginin toplanacak olması kafalarda soru işareti bırakıyor.

Bu haber toplam 3308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim