• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

TCDD, kuruluşunun 159. yılını kutluyor

TCDD, kuruluşunun 159. yılını kutluyor
23 Eylül 1856'€™da İzmir-Aydın hattının inşasıyla başlayan Türk demiryollarının 159. yılını kutlayan TCDD, savaşta ve barışta ülke tarihimizin her döneminde çok büyük görev ve sorumluluklar aldı.

TCDD Genel Müdür Ömer Yıldız, TCDD'nin 159. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yıldız açıklamadında şunları kaydetti:

"Kıymetli Yolcular,
Değerli Mesai Arkadaşlarım,
 
23 Eylül 1856’da İzmir-Aydın hattının inşasıyla başlayan Türk demiryollarının 159. yılını kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Nice yıllara…
 
Ülkemizin en köklü kuruluşlarından birisi olan TCDD, savaşta ve barışta ülke tarihimizin her döneminde çok büyük görev ve sorumluluklar almış bir kuruluştur.
 
2003 yılından bu yana öncelikli demiryolu politikaları ile ülkemizin en dinamik sektörlerinden birisi haline gelen demiryolu, tıpkı geçmişte olduğu gibi ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasının lokomotifi olmuştur.
 
Yüksek hızlı ve hızlı demiryolu hatları Ankara merkezli olarak ülkemizin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine kadar genişlerken, kentler adeta birbirinin banliyösü haline gelmekte, ulaşım alışkanlıkları değişmekte yeni bir hayat biçimi ortaya çıkmaktadır.
 
Keza, kentiçi toplu taşımacılıkta artık raylı sistemler güçlenirken Asya ile Avrupa kıtalarını demirağlarla birleştiren Marmaray İstanbul'umuzun toplu taşımacılığında devrim yapmıştır.
 
Ülkemizin dört bir köşesinde demirağlarda adeta bayram havası esmektedir. Mevcut sistem altyapısı, çeken çekilen araçlarıyla yenilenmekte, vatandaşlarımıza daha konforlu kaliteli hizmet sunulmaktadır. Tren artık sadece sevilen değil, tercih edilen bir ulaşım aracına dönüşmektedir.
 
Hizmet kalitesinin yanı sıra demiryolu sanayisinde de devrim yaşanmaktadır. Geçmişte rayı dahi ithal eden bir sektörden ihtiyaç duyulan tüm malzeme ve araçları ihraç eden bir sektöre doğru gidilmektedir. İleri demiryolu endüstrisinde yerlileşme ve millileşme dönemi başlamıştır.
 
Tren, dünyanın yükünü taşımaya taliptir. Üretim merkezleri, organize sanayi bölgeleri demiryollarına bağlanarak sanayimizin ürettiği ürünler daha çok demiryolu ile taşınmakta, tüm ulaşım sistemlerini koordine eden lojistik merkezler kurulmaktadır.
 
2023’te hedef; tıpkı ekonomide olduğu gibi demiryolu sektöründe dünyanın ilk on ülkesi arasında olmaktır. Bu kapsamda; 3.500 km yüksek hızlı, 8.500 km hızlı ve 1.000 km konvansiyonel olmak üzere toplam 25.000 km demiryolu hattına ulaşılması, mevcut  hatların yenilenmesi ve modernizasyonun tamamlanması, demiryolu taşımacılık payının; yolcuda % 10 ve yükte % 15’ e çıkarılması, milli demiryolu standartlarının oluşturulması, Emniyet Yönetim Sistemi’nin uygulanması, “Milli Sinyal Sisteminin” marka haline getirilmesi, her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesi, iltisak hatlarının genişletilmesi, kombine ve yük taşımacılığının geliştirilmesi, demiryolunun serbestleştirilmesi, Demiryolu Ulaşım Enstitüsü’nün kurulması,, milli demiryolu sanayisi ile AR-GE’ sinin desteklenmesi ve her türlü demiryolu teknolojisinin geliştirilmesi, Uluslararası demiryolu koridorlarının geliştirilmesinin sağlanması hedefleniyor.
 
Tüm bu gelişmeler, tüm demiryolcu ailesi için heyecanlandırıcı ve gurur vericidir. Demiryollarının 159. yıllık hayatına emek veren herkesi minnet ve şükranla anıyoruz. 
Bu heyecanı yüreklerinde hissederek çalışan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
 
Treni her geçen gün daha fazla tercih eden tüm yolcularımıza da teşekkür ediyorum.
 
159. yılımız kutlu olsun…"

Bu haber toplam 5552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim