• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Rüzgar enerjisiyle giden tren şaşırtıyor

Rüzgar enerjisiyle giden tren şaşırtıyor
Küresel ısınma sonucu yaşanan ani iklim değişikliklerinin önüne geçmek için geliştirilen çevreci teknolojiler inovasyon sınırlarını zorlamaya başladı.

Hollanda rüzgar enerjisiyle giden tren yaparken, Güney Kore ve İngiltere’de elektrik için yollara güneş panelleri döşendi.

Dün­ya­yı teh­dit eden se­ra gaz­la­rın­dan kur­tul­mak için ge­liş­ti­ri­len ye­şil tek­no­lo­ji­ler kü­re­sel ısın­ma teh­li­ke­le­ri­ni azalt­ma­ya baş­la­dı. Özel­lik­le ge­liş­miş dev­let­ler ve dün­ya mar­ka­la­rı ye­şil çev­re adı­na rüz­gar ener­ji­siy­le ça­lı­şan tren­ler, ener­ji­si­nin bü­yük kıs­mı­nı gü­neş­ten alan ha­va­li­man­la­rı, şarj tek­no­lo­ji­siy­le dö­şen­miş yol­lar, gü­neş ener­ji­siy­le ça­lı­şan ve­ri mer­kez­le­ri ve ser­ver­lar ta­sar­la­dı. Dün­yan­da en çok dik­kat çe­kençev­re­ci tek­no­lo­ji­le­ri siz­ler için der­le­dik.

Rüzgar enerjili tren

Ene­co ile VI­VENS ray­lı ula­şım şir­ke­ti çev­re­ci bir an­laş­ma im­za­la­dı. Bu­na gö­re Hol­lan­da­’da­ki bü­tün tren­ler ta­ma­men rüz­gâr ener­ji­si ile ça­lı­şa­cak. Pro­je­nin 2018 yı­lın­da yüz­de yüz ta­mam­la­na­ca­ğı ön­gö­rü­lü­yor. Gün­de 1.2 mil­yon yol­cu ta­şı­ya­cak de­mir­yo­lu ağı için rüz­gar ener­ji­si Hol­lan­da­’dan, Bel­çi­ka­’dan ve ba­zı İs­kan­di­nav ül­ke­le­rin­den ge­le­cek.

Elektrikli arabalar için şarj yolları

İn­gil­te­re­’de elek­trik­li araç­lar için şarj şe­rit­le­ri uy­gu­la­ma­sı ar­tık de­ne­me aşa­ma­sı­na ge­çe­cek. 1,5 yıl sü­re­cek de­ne­me­nin ar­dın­dan sis­tem tra­fi­ğe açık yol­lar­da da de­ne­ne­cek. Hü­kü­me­t elek­trik­li araç şarj şe­rit­le­ri tek­no­lo­ji­si için 500 mil­yon po­und­luk ya­tı­rım ya­pa­rak, bu tek­no­lo­ji ile dün­ya­ya yol gös­te­ri­ci ola­cak. Kab­lo­suz bağ­lan­tı tek­no­lo­ji­siy­le do­na­tı­la­cak araç­lar, de­ne­me­ler sı­ra­sın­da yo­lun al­tı­na dö­şe­ne­cek özel ekip­man­lar ile bağ­lan­tı ku­ra­rak pla­na uy­gun ha­re­ket et­me­si ede­cek. Yo­lun al­tı­na dö­şe­ne­cek elek­trik kab­lo­la­rı elek­tro­man­ye­tik bir alan üre­te­cek ve top­la­na­cak bu ener­ji elek­tri­ğe dö­nüş­tü­rü­le­cek.

Güneş paneliyle döşenmiş yol

Güney Kore’de Daejon ve Sejong arasındaki 32 kilometre uzunluğundaki yola yerleştirilen paneller sayesinde hem elektrik enerjisi üretiliyor hem de güneş panelleri yolun üst kısımda bulunduğu için bisikletçileri güneşten koruyor. Projede kullanılan güneş panelleri, elektrikli otomobillerin şarj olması ve otoyolun aydınlatmasını karşılayacak kapasitede.

Tüm gücünü güneşten alan havalimanı

Hindistan’ın Kerala eyaletinde yer alan Cochin Uluslararası Havaalanı enerjisini tamamen güneş panellerinden elde edecek.

Güneş panelleri, havaalanının 25 sene içerisinde atmosfere 300 bin ton karbondioksit yayılmasını engelleyecek. Bu miktar 3milyon ağacın dikilmesine denk geliyor. Havaalanında en az 46 bin güneş paneli bulunacak. 45 dönüm araziye yayılacak güneş panelleri, günde yaklaşık 48 bin birim enerji üretecek.

Bu haber toplam 6462 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim