• BIST 9581.55
  • Altın 2489.153
  • Dolar 32.5357
  • Euro 34.877
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

İzmir monoray projesi Türkiye’de ilk olacak

İzmir monoray projesi Türkiye’de ilk olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi ’nin Genel Sekreter Yardımıcı Buğra GÖKÇE merakla beklenen projelerinden monorayda sona gelindi.

400 milyonluk Fuarİzmir’e ulaşım sağlayacak dev ulaşım projesi için ihale süreci resmen start aldı. İZBAN Esbaş İstasyonu ile Gaziemir Yeni Fuar Alanı arasında toplam 2,2 kilometrelik aksta ulaşım sağlayacak monoray için uygulama projelerinin hazırlanmasını takiben hattın inşasına başlanacak.

Kentteki en önemli ulaşım projelerinden bir tanesi olan monoray için geçtiğimiz aylarda Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden beklediği onayı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, imzalanan protokolün ardından yaklaşık 2,2 kilometre uzunluğundaki güzergahta hizmet verecek hat için proje ihalesine çıktı.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

İZBAN’ın Esbaş istasyonundan başlayacak ve Gaziemir Fuar İzmir ‘de sona erecek Monoray Projesi, Türkiye’de ilk olacak. Yaklaşık 2,2 kilometre uzunluğunda, çift hatlı, 3 vagonlu 3 tren seti ve atölye binasından oluşacak sistemin uygulama projesi için ihaleye çıkıldı. Büyük projeler için son dönemde tercih ettiği belli istekliler arasında ihale yöntemini seçen belediye yönetimi, firmalardan istediği ön yeterlilik değerlendirmesini ise 16 Ekim tarihine kadar tamamlayarak ihaleyi sonuçlandıracak.

2016’DA İNŞAATINA BAŞLANACAK

Kritik proje için yaklaşık 2,5 sene boyunca Karayolları’ndan onay bekleyen Büyükşehir Belediyesi, monoray için gerekli proje ve çalışmaları ise şartnameye göre toplam 200 günde tamamlayacak. Raylı sistem çalışmasına esas nihai projelerin hazırlanmasını takiben yapım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir, geçmiş dönemlerde yaşanan tahsis ve izin krizi nedeniyle ertelenen monorayın inşasına 2016 yılı içerisinde başlayacak.

FUAR İZMİR’E ULAŞIM İÇİN KRİTİK HAMLE

Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek Çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-Çevreyolu doğrultusunda devam ederek yeni fuar alanına ulaşacak. Çift hat olarak planlanan monoray sistemi, 2 kilometrelik güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak. Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular, İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra modern ve konforlu monoray sistemi ile taşınacak.

SAATTE 45 BİN YOLCU TAŞINACAK

Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monorayın yapılacak ihalenin ardından yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak. Saatte 45 bin yolcu taşıma kapasitesine kadar ulaşabilen monoray sistemi için düzenlenecek ihaleye daha önceden benzer sistemi inşa eden birçok uluslararası firmanın katılımı bekleniyor.

Bu haber toplam 6471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim