• BIST 9556.77
  • Altın 2468.864
  • Dolar 32.4455
  • Euro 34.4913
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

Iğdır’dan Çin’e demirden ticaret yolu

Iğdır’dan Çin’e demirden ticaret yolu
Doğu sınırımızın en uzak ili olan Iğdır, İstanbul’dan Karaçiye uzanacak olan demiryolu projesi ile ticarette atağa kalkacak. Bir kolu Iğdır OSB’ye de uğrayacak olan demiryolu projesi ile Iğdır’ın ürünleri Çin’e ihraç edilebilecek.

Adını Oğuz Kağan’ın torunu olan Iğdır Bey’den alan il tarih boyunca Urartu, Hitit, Asur, Sümer, Pers gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. 190 bini aşkın nüfusa sahip olan il tarihi ipekyolu üzerinde yer almaktadır.  Azerbaycan, Ermenistan ve İran’a komşudur. Mevcut bölge coğrafyası içinde sahip olduğu daha ılıman iklimi verimli toprakları tarım ve hayvancılığa dayalı üretim yapısıyla Iğdır yerli ve yabancı müteşebbisler tarafından bir çekim merkezi özelliği taşımaktadır. Iğdır 2008 yılında yürürlüğe giren sınır ticareti uygulama yönergesi ile sınır ticaretini canlandırarak ülke ekonomisine değer katan illerimizden biri olmuştur. Iğdır’da bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 61 ile gıda ürünleri imalatı, yüzde 18 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı sektörleri ön plana çıkmaktadır. 317 iş yeri ile 1 adet sanayi sitesi bulunan ilde 1 adet de organize sanayi bölgesi mevcuttur.  2013’te 79 olan ihracatçı firma sayısını 2014’te 89’a yükselten Iğdır, aynı yıl toplamda 123 milyon 395 bin dolar ihracat değerine ulaşmıştır. Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı illerin ve bölgelerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 69’uncu olan il 6. Kademe gelişmişlik sıralamasında ise 3. sırada yer almaktadır. 1936 yılında kurulan Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası kurulduğu günden bu yana Iğdır’ın sanayi ve ticaret kenti olması için yoğun çabalar harcamıştır. 10 meslek grubunda toplamda 1824 kayıtlı üyesi bulunan oda çoğulcu ve katılımcı yönetim anlayışıyla bölgedeki kalkınmayı daha artırmak için var gücüye çalışmaktadır.

SANAYİ VE TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI: KAMİL ARSLAN

Oda olarak üyelerimize fiili işlemler yapıyoruz. Iğdır’ımızın sosyal ve kültürel etkinliklerine katkıda bulunuyoruz. Valiliğimiz ve belediyemizle birçok projeye imza attık. İran’la Nahçıvan’la kültürel etkinlikler yaptık. Geçtiğimiz hafta odamız olarak bir ortaokul yaptık.  Iğdır’ımızın ihracattaki yeri çok önemli. 2008 yılında Iğdır’lı ihracatçı olarak Nahçıvan’a ve Azerbaycan’a yapmış olduğumuz ihracat rakamları 136 milyon dolarlara vardı. O dönem Türkiye’de 1 milyon dolar altında ihracat gerçekleştiren il sayımız 6-7 idi bir tanesi sınır kapısı olmasına rağmen hiç ihracat gerçekleştirmemişti.

BAVUL TİCARETİ

Iğdır’ımız aynı zamanda 1992 yılında bu zamana Nahçıvan ile yapmış olduğu ticarette yalnız ihracatta değil kayıtdışı dediğimiz bavul ticareti dediğimiz ticaretle de yıllık 50 milyon dolara varan ticari ilişkilerimiz oldu. Iğdır bölgede ihracatta ön sıralarda yer almakta. 2008 yılında, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin yapmış olduğu ihracat miktarı 3 milyar 400 milyon dolar iken o dönem de Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin ilk üçü Iğdır’dan çıkmıştır. 2008 yılında 136 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ilimiz 2004 yılında gerçekleşen ihracatı 124 milyon dolar bu da küçümsenemeyecek bir rakam. Ülke nezdinde yine 1 milyon doların altında ihracat gerçekleştiren il sayımız 7’nin üzerinde...

UZAK DEĞİLİZ

Iğdır artık uzak değil, limana yakınlığımız var, havalimanımız var, yollarımız duble, demiryolumuz var. Şuan devam etmekte olan İstanbul Karaçi demiryolu projesi Kars’a kadar geldi. Bunun İran ve Iğdır bağlantısının yapılmasıyla birlikte ve bir istasyonda bizim OSB’ye alındı. Burada üretilen ürün Çin’e kadar gidecek. Bütün yatırımcıları bekliyoruz. Tüm imkanları sunuyoruz. Endüstri meslek lisesinin temelini atıyoruz önümüzdeki mayıs ayında. Uygulamalı çalışmalarımızı yapacağız. Türkiye genelinde 15 bölge TIR karnesi satıyor, bizde bunlardan biriyiz. En çok karne satan 5 ilden biriyiz. 4 bin lojistik firmalarının bizde kayıtlı TIR’ları var. Avrupa standartlarında bir odayız.

Kaynak: Star

Bu haber toplam 5296 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim