• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Bakü-Kars-Tiflis Demir yolu Projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak

Bakü-Kars-Tiflis Demir yolu Projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye`nin ortaklaşa yürüttüğü Bakü-Kars-Tiflis Demir Yolu Projesi`nde hedeflerinin, hattı bu yıl sonuna kadar tamamlamak olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Demiryolu İdaresi Bakanı Cavid Gurbanov ve beraberindeki heyetle görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Bakü-Kars-Tiflis Demiryolu Projesi'nin Türkiye ile Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin'e Uzakdoğu'ya kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nun günümüzün modern teknolojiyle demir ağlarla birbirine bağlanması projesi olduğunu söyledi.

Projenin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü en önemli ulaşım projelerinden biri olduğunu dile getiren Yıldırım, projeye fiilen 2008'de başlandığını ve bugüne kadar çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Yıldırım, "Hedefimiz projeyi, bu yıl sonuna kadar mutlaka tamamlayıp, tren yürütmektir" dedi.

Çalışmaların Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'da eş zamanlı yürütüldüğünü anlatan Yıldırım, projenin tamamlanma ortalamasının Türkiye'de yüzde 80 olduğunu kaydetti.

Mevsimle birlikte üstyapı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon işlerini tamamlayacaklarını, gerekli lojistik merkezi ve durakları bitirmek suretiyle projenin açılışını gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, projenin sadece Türkiye'yi, Gürcistan'ı ve Azerbaycan'ı bağlayan bir demiryolu projesi olmadığını söyledi. Yıldırım, projenin, bölge ülkeleri arasındaki dostluğu ve kardeşliği pekiştireceğini, ticari ve diğer ilişkileri de geliştireceğini bildirdi.

Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin, her şeyin üzerinde olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Özellikle 'iki devlet bir millet' diye nitelendirdiğimiz Türkiye ve Azerbaycan, tasada da sevinçte de kaygıda da her türlü şartta bir ve beraber bugüne kadar hareket etmiştir, bundan sonra da aynı şekilde hareket edeceklerdir. Bölgenin güvenliği ve huzuru için Türkiye olarak elimizden gelen her türlü çalışmayı birlikte yapacağız. Önümüzdeki bir aylık sürede Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye olarak teknik heyetlerimiz ve bakanlar bir araya gelip projeyi, inşaat mevsimi açılmadan bir kez daha değerlendireceğiz. Herhangi bir dar boğaz ya da müdahale edilmesi gereken hususlar varsa bunları gözden geçireceğiz" diye konuştu.

Yıldırım, bölgede önemli bir görev ifa edecek projeyle Azerbaycan ile Türkiye arasında ilk defa kesintisiz demiryolu bağlantısının tesis edileceğini belirterek, "İlk etapta 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yük. Ama önümüzdeki 10 yıl içinde 3 milyon yolcu, 15-17 milyon ton yüke ulaşacak bir potansiyel mevcuttur. Bu sene proje için kritik bir yıl, mutlaka her üç tarafta da yolun eksikliklerinin zaman kaybetmeden tamamlanması gerekiyor. Üç ülkenin devlet başkanları, başbakanlarıyla yolun açılışını gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

bakan7_son.pngbakan6_son.pngbakan5_son.pngbakan3_son.pngbakan2_son.pngbakan1_son.png

Bu haber toplam 5725 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim