• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Orta Asya-Basra Körfezi Ulaşım Koridoru hayata geçiyor

Orta Asya-Basra Körfezi Ulaşım Koridoru hayata geçiyor
Türkmenistan, İran ve Umman arasında imzalanan Orta Asya- Basra Körfezi ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın tüm taraflarca onaylandığı bildirildi.

Özbekistan,  Türkmenistan,  İran ve Umman arasında daha önce imzalanan Orta Asya-  Basra Körfezi ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin anlaşma yürürlüğe girdi. 

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Nisan 2011'de  Özbekistan,  Türkmenistan,  İran ve Umman arasında imzalanan Orta Asya-  Basra Körfezi ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın tüm taraflarca onaylandığı bildirildi.

Bu sayede artık anlaşmanın yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, anlaşmanın, Orta  Asya ve  Basra Körfezi ülkeleri arasında kesintisiz yüklerin taşınması ve transiti çerçevesinde güvenilir ulaşım koridorunun oluşturulmasını amaçladığı kaydedildi.

Anlaşmayla ulaşım masraflarının düşmesi ve ulaşım süresinin kısalması ile bu çerçevedeki resmi evrakların sadeleştirilmesinin beklendiği vurgulandı.

Özbekistan,  Türkmenistan ve  İran'ın demir yolu hattı üzerinden  İran'ın Bender Abbas ve Çahbahar limanlarına, ardından da Umman'ın deniz limanlarına bağlanan söz konusu ulaşım koridorunun katılımcı ülkeler ve bölgeler arasındaki ticari-ekonomik işbirliğinin artmasını sağlaması bekleniyor. 

Özbekistan  Cumhurbaşkanı  İslam Kerimov'un Ekim 2010'da Aşkabat şehrinde söz konusu ulaşım koridorunun oluşturulmasını önermesinin ardından 25 Nisan 2011'de,  Özbekistan,  Türkmenistan,  İran, Umman ve  Katar arasında Orta Asya-Basra Körfezi ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzalanmış, 2013'te ise  Katar söz konusu anlaşmadan geri çekildiğini açıklamıştı.

Ağustos 2014'te  Özbekistan,  Türkmenistan,  İran ve Umman dışişleri bakanları anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin karşılıklı anlayış memorandumunu imzalamıştı.

Bu haber toplam 4725 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim