• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Sapanca'da YHT güzergahı kamulaştırma aşamasında

Sapanca'da YHT güzergahı kamulaştırma aşamasında
Sapanca Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Yüksek Hızlı Tren güzergahı kamulaştırmaları, Belediye Hamamı, İtalyan Kampı’nın mera alanından çıkması gibi bir çok konu tartışıldı.

Toplantının birinci maddesinde yer alan Sapanca Belediyesi 2015 Mali Yılı Kesin Hesabının görüşülmesi, denetim komisyonundan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

YHT GÜZERGAHI KAMULAŞTIRMA AŞAMASINDA

Toplantının ikinci maddesinde yer alan Sapanca’dan geçmekte olan hızlı tren demiryolu hattı güzergahında ve etkilediği alanda Göl Mahallesi 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliği ve üçüncü maddede yer alan Sapanca’dan geçmekte olan hızlı tren demiryolu hattı güzergahında ve etkilediği alanda Ünlüce Kurçeşme Mahallesi 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliği İmar Komisyon Raporları birlikte görüşüldü. Toplantının birinci maddesinde yer alan Sapanca Belediyesi 2015 Mali Yılı Kesin Hesabının görüşülmesi, denetim komisyonundan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ

Madde öncesi açıklamalarda bulunan İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Sucan, her iki maddenin de İmar Komisyonundan oy çokluğuyla geçtiğini söyledi.
Kamulaştırmaların yakın bir zamanda başlayacağını düşündüklerini ifade eden Sucan, “Devlet Demir Yolları tarafından belirlenen kamulaştırma sınır çizgileri belli oldu. Demir Yolları kamulaştırma dosyalarını hazırladı. Kadastro Müdürlüğüne tescili için başvuru yapıldı. Ufak tefek hatalarının olması sebebiyle geri gönderildi. Şuan o hataların düzeltilmesi yapılıyor. Yeni plan kapsamında Göl Mahallesi’ndeki bir bölümde 3 kat düzenlemesi yapıldı. Büyükşehir’de onaylarsa bu şekilde değişmiş olacak” dedi.

ARTIK DEĞİŞİKLİK OLMAZ

Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer ise Yüksek Hızlı Tren güzergahının artık değişmesi beklemediklerini planların son ve kabul edilen planlar olduğunu söyledi. Yılmazer, bundan sonraki sürecin kamulaştırma yapılarak hattın döşenmeye başlanması olduğunu ifade etti.

ALT GEÇİTLER

Göreve geldiği ilk günlerde alt geçitlerin yetersiz olması sebebiyle, göl kıyısına inen alt geçitlerde genişletme çalışması için girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Yılmazer, “Bu genişletme çalışmaları da yeni projede yer alıyor. Hızlı Tren Yolu çalışmaları başladığında bu düzenlemelerde yapılacak. Yeni projede bu alt geçitlerimizin tamamı istediğimiz şekilde yer almış durumda” diye konuştu.

ÇEKİNCELERİMİZ VAR

Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Sapanca’dan geçtiği alanlarla ilgili çekinceleri bulunduğu belirten MHP Sapanca Belediye Meclis Üyesi Eyüp Özen, şöyle konuştu:
“Planla ilgili çekincemiz şu an konuştuğumuz planın 1/25.000 planlara işlenmemiş olması. Ayrıca 5.000’lik planlar Büyükşehir Belediye Meclisinden geçti ancak halı hazırda askı süresi devam ediyor. Bu planlara askı süresi içerisinde itirazlar gelebilir buda ayrı bir süreç. Ben neden bu kadar acele ettiğimizi anlamış değilim. Diğer yandan bu hattın güzergahı ile ilgili ciddi çekincelerimiz var.

DEREYE ÇOK YAKIN

Hattın geçtiği alanlardan biri Keçi Deresi Mevkisi. Bu derenin zemine doğru kayması sebebiyle Devlet Su İşleri bu alanda izinleri ancak belli bir mesafenin üzerinde veriyor. Ancak YHT planlarına baktığımızda bu mesafe izin verilenden çok daha yakın. Bu da yarın aşırı bir yağışta derenin kabarması ile YHT hattını su basma ihtimalinin bulunması anlamına geliyor.

TEM ALT GEÇİT

Diğer bir çekincemiz Otoyolun alt geçidi ile ilgili. Sizlerde biliyorsunuz buradaki maksimum yükseklik 4 metre. Trenin buradan geçebilmesi için zeminin altına inmesi gerekiyor. Bu da su seviyesinin altına inmek anlamına geliyor. Karayolları bu noktada belli bir mesafeye kadar izin vermiyor. Mevcut güvenlik sebepleri ve şartlarda bu yolun buradan geçmesi mümkün değildir. Araştırmamızda Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünün alt geçitlerden geçecek YHT hattından ve Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü’nün Keçi Deresi güzergahından geçecek YHT hattından haberdar olmadığını öğrendik.

ÜST GEÇİTLER VE KÖTÜ MANZARA

Sapanca’dan geçecek yaklaşık bin 200 metrelik yol güzergahında 5 adet üst geçit bulunuyor. Bu kadar kısa mesafede yapılacak bu üst geçitleri ve bu üst geçitlerin bağlantı yollarını gözümüzde canlandırdığımızda, aynı Kırkpınar sahilinde yapılan beton yığını gibi kötü bir görüntü ve manzara oluşacak. Ayrıca ufak adacıklar oluşacak. Bu anlamda da sıkıntılar yaşanacak.

SARP DERESİ

Yeni planda Sarp Deresinin bulunduğu bölgede bir kavis var. Bu derenin bulunduğu alan heyelan bölgesi. Benzer bir hata geçmişte Bursa’da yapılmış ve 400 milyonluk bir yatırım projesi heyelan bölgesi olması sebebiyle çöpe gitmiştir. Bu sadece Sapanca değil Türkiye çapındaki bir projedir ve büyük maliyetlerle yapılacak. Çok iyi planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Bu projelerin güzergahları belirlenirken amaç sadece İstanbul-Ankara arasını en kısa sürede almak olmamalıdır. Bu düşünce yolun geçtiği yerlerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Sapanca doğal kaynakları ve bitki örtüsü ile özel bir bölgedir. Doğal afetlerde göz önüne alınarak, gerekli mercilerin, kurumların tüm verileri düşünerek, birlikte hareket edip güzergah tespitinin yeniden ele alınması gerekmektedir.”

DEVLET PROJESİ

Eyüp Özen’in Yüksek Hızlı Tren hattı güzergahı ile ilgili eleştirilerine cevap veren BaşkanYılmazer, “Bu bir devlet projesidir ve adından da anlaşılacağı üzere hızlı olması gerekir. Bazı konularda açıklamalarınıza katılsam da iyi düşünmek gerekir. Otoyol ilçeyi ikiye bölmüş durumda ancak olmasaydı Sapanca bu kadar popüler olmazdı. Göl çok güzel ilçe olarak en büyük varlığımız tamam ama yanında da bir sürü kısıtlamayı getiriyor. Ben projenin tekrar yapılması ve güzergah değişmesi isteğinize katılmıyorum. 4 kere plan ve güzergah değişti. Bunun zevk için yapılmadığını tahmin ediyorsunuzdur. Tamamı bölgenin durumuna göre yapılan çalışmalar, analizler ve araştırmalar sonrası gerçekleşti. Ben uzman değilim ancak ilgili teknik ekipler bir çok bölgede araştırma ve analizler yaptı.” diye konuştu.

SÜRECİ HIZLANDIRMAK İSTİYORUZ

İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Sucan ise şöyle konuştu:

“Bizim bu planı onaylamış olmamız kesinleşmiş anlamına gelmiyor. Bizden sonra büyükşehir’e gidecek. Oradan imar komisyonunda komisyondan sonrada büyükşehir meclisine gidecek. Daha sonra askıya çıkacak ve askı sürecinden sonra itiraz olmazsa kesinleşecek. Acele etmemizin sebebi yürürlükte bulunan planlarda tren hattının geçeceği güzergah farklı bir yerde gözüküyor. Vatandaş veya bir yatırımcı imar durumu öğrenmeye geldiği zaman hatalı bilgi ile karşılaşıyor. Bunu izah etmekte zorlanıyor çok sayıda problem yaşıyoruz. Dereler ile ilgili konuda ise bu mühendislik çalışmasıdır ve mevcut durum illaki değerlendirilmiş veya değerlendirilecektir. Ancak şunu çok iyi biliyorum güzergahta zemin etütleri yapıldı. Planlar kesinleştiği zaman zaten askıya çıkmış olacak ve vatandaşlarımız daha net ve kesin bilgiye sahip olacaklar.”

Bu haber toplam 7659 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim