• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Marmaray ile 4 yılda 226 milyon yolcu taşındı

Marmaray ile 4 yılda 226 milyon yolcu taşındı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Cumhuriyet Bayramı olan bugünün aynı zamanda Marmaray'ın hizmete girişinin 4. yıl dönümü olduğunu belirterek, "Günde toplam 333 sefer yapılan Marmaray'da dört yılda 226 milyon yolcu taşıdık" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Cumhuriyetimizin 94. kuruluş yıl dönümünde, Asya ile Avrupa kıtalarını demir ağla birleştiren, demiryolu geçişini kesintisiz hale getiren 'asrın projesi' Marmaray'ın hizmete girişinin de 4. yılını kutluyoruz." dedi.

Arslan, yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Bayramı olan bugünün aynı zamanda Marmaray'ın hizmete girişinin 4. yıl dönümü olduğunu söyledi.

"Asrın projesi" Marmaray'ın 29 Ekim 2013'te, yaklaşık 13 kilometrelik Ayrılık Çeşmesi ile Kazlıçeşme arasında hizmete sunulduğunu anımsatan Arslan, "Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünde ulaştırma ailesi olarak büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Çünkü Cumhuriyetimize ve milletimize layık projeleri birer birer hizmete veriyoruz. Bunlardan birisi de Marmaray'dır." diye konuştu.

Vatandaşların, Halkalı-Gebze hattının tamamlanmasını da dört gözle beklediklerini belirten Arslan, "İnşallah Cumhuriyetimizin 95. yaş gününde bunu sağlamış olacağız." müjdesini verdi.

Günde toplam 333 sefer yapılan Marmaray'da yoğun günlerde taşınan yolcu sayısının 200 bine ulaştığına işaret eden Arslan, Marmaray'ın sadece İstanbul’un şehir içi toplu ulaşımına değil, çevre korunmasına da büyük katkılar sağladığını bildirdi.

"Yaklaşık 26 bin 300 araç trafikten çekildi"

Arslan, Marmaray'ın işletmeye alınmasıyla yaklaşık 26 bin 300 aracın trafikten çekildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Böylece, çevreye 201 bin ton zehirli gaz salınımı engellenirken, 5 milyon dolarlık zehirli gaz maliyetinden de tasarruf sağlandı. Yine Marmaray'ı kullanan vatandaşlarımızın diğer ulaşım araçlarını kullananlara göre ortalama bir saat zaman tasarrufu sağladığı esas alındığında, toplam 226 milyon yolcumuz 226 milyon saat tasarruf etmiş oldu."

Arslan, Marmaray'ın sadece şehir içi toplu ulaşım için değil, anahat yolcu taşımacılığı ve lojistik sektörü için de ufuk açan bir proje olduğunu vurgulayarak, projenin uluslararası demiryolu koridoru açısından en önemli halkalardan birisi olduğunu söyledi.

Son 15 yıldır ülkeyi yüksek hızlı ve hızlı demiryolu ağlarıyla örerken, mevcut sistemi yenilediklerini ve modernize ettiklerini anlatan Arslan, "Demir İpek Yolu" olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının 30 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katılımıyla hizmete açılacağını ifade etti.

Arslan, hayata geçirilen her projenin Türkiye'yi bir adım daha ileriye taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Marmaray, bu demiryolu ağının, Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz olmasını sağlayan en önemli halkasıdır. Avrupa ile Asya arasında en hızlı, en kestirme ve kısa mesafe daha önce 'orta koridor' olarak Çin'den Avrupa ülkelerine, dünya pazarlarına bir ürünün denizyoluyla 45 ile 60 gün arasında gitmesiydi. 'Kuzey koridor' Rusya üzerinden giden bir ürün de bir aydan fazla sürede adresine ulaşıyordu. Artık Çin'den gelen bir yük, demiryoluyla 15 günde Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidebilecek. Böylece mesafe 3-3,5 kat azalmış olacak. Dolayısıyla ekonomik olmayan birçok taşıma, ulaşım süresi 45 günden 15 güne düştüğünde ekonomik hale dönüşecek. Türkiye, Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki yük potansiyeli açısından önemli bir merkez olacak."

Arslan, İstanbul banliyö hatlarının da 2018 yılında tamamlanmasıyla yüksek hızlı trenlerin Haydarpaşa ve Halkalı'ya kadar ulaşacağını, böylece seyahat süresi önemli oranda düşerken konforun daha da artacağını bildirdi.

Bu haber toplam 7776 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim