• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Mersin'de raylı sistem için geri sayım başladı

Mersin'de raylı sistem için geri sayım başladı
Mersin’de ’Hafif Raylı Sistem Projesi’ için 2018 yılı sonunda yapım ihalesine çıkılmasının hedeflendiği bildirildi.

Mersin'de 'Hafif Raylı Sistem Projesi' için 2018 yılı sonunda yapım ihalesine çıkılmasının hedeflendiği bildirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Ulaşım Master Planını revize ederek 'Hafif Raylı Sistem Projesi'ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunan Büyükşehir Belediyesi'nin, çalışmalara hız kesmeden devam ettiği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ÇED raporuna gerek olmadığı yönünde onay verdiği proje için çalışmalarına yoğun bir programla devam eden Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Hafif Raylı Sistem Projesi'ni tamamladığında Mersin'in trafik sorununu kökten çözeceği ifade edildi.

Açıklamaya göre Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Ulaşım Master Planı kapsamında hazırladığı 'Hafif Raylı Sistem Projesi'nin Uygulamaya Esas Kesin Projelerinin Hazırlanması İşi İhalesini geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi.

2021 yılında Mersinlilerin hizmetinde olacak

Ulaşım Master Planı kapsamında hazırlanan ve Mersin trafiği için uzun soluklu çözüm getirecek olan 'Hafif Raylı Sistem Projesi'nin hazırlanmasının ardından 7 ay içerisinde projelerin bitirilmesi öngörülüyor. 2018 yılı Kamu Yatırım Programına alınması için başvurusu yapılan raylı sistem projesinin yapım ihalesi sonuçlandıktan sonra en kısa sürede inşaatına başlanacak.

Hafif Raylı Sisteme bağlı transfer merkezleri oluşturulacak

Mezitli-TCDD Garı arasında toplam 16.24 kilometre uzunluğunda olacak olan hat, Mersin Gar'ından başlayacak ve İstiklal Caddesi'ni takip edecek. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na ulaşan hat Forum Alışveriş Merkezi yönünde ilerleyecek ve Mezitli'de son bulacak. Hattın ana hizmet bölgesi konut alanları, önemli kentsel aktivite alanları ile merkezi ticari ve iş alanlarının da içerisinde bulunduğu fonksiyonlar olup, güzergah batıda Mezitli Soli ve çevresine, Mersin Üniversitesi Yenişehir yerleşkesine, Forum AVM ve Marina'ya hizmet verecek. Güzergah boyunca 4 istasyon yeraltında, 7 istasyon hemzeminde ve 1 istasyon ise viyadükte yer alacak. Hat, Mersin Ulaşım Ana Planı kapsamında güzergah üzerinde yapılması önerilen Mezitli Soli transfer merkezi, gar ve Eski Otogar Ana Transfer Merkezi sayesinde raylı sistemin, tren garı hattı, doğu, kuzey hatları, ilçe otobüs hatları ile entegrasyonu sağlanacak.

Mersin'in önümüzdeki yıllardaki gelişimi göz önüne alınarak seçilen hattın güzergahı, vatandaşların kullandığı önemli ulaşım ana arterleri, nüfus, çalışan ve istihdam sayısı, hanedeki ve okuldaki öğrenci sayıları, araç sayısı, otomobil sahipliği, 1000 kişiye düşen otomobil sayısı ve hane halkı geliri gibi değişkenler göz önünde bulundurularak seçildi.

Mezitli-Tren Garı arası 21 dakika olacak

Mezitli-Gar Hattı boyunca belirlenen 12 adet istasyon bulunuyor. İstasyon noktaları güzergah çevresindeki arazi kullanımları dikkate alınarak, en kesitin ve mülkiyet durumunun uygun olduğu noktalarda, toplu taşıma planlaması ilkeleri doğrultusunda yoğun mesafelere göre belirlendi. Belirlenen araç tiplerine göre oluşturulmuş peron boyları 30 metre uzunluğunda 4 araçlık dizilere göre 125 metre peron boyu ile istasyon boyları Aç-Kapa İstasyon (170 metre), Tünel İstasyon (192 metre) ve Hemzemin İstasyon (125 metre) olacak şekilde tasarlandı.

Proje koşullarına göre işletme hızı saatte 42.7 kilometre olarak hesaplandı. Tek yönde yaklaşık 21 dakika süren hattın toplam gidiş dönüş süresi yaklaşık 45 dakika olacak.

Bu haber toplam 8812 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim