• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

"NATO Azak’a gemi yollasın"

"NATO Azak’a gemi yollasın"
Rusya'nın Pazar günü Karadeniz ile Azak Denizi arasındaki Kerç Boğazı’nda Ukrayna donanmasına ait 3 gemiye el koymasının ardından 2 Ülke arasında artan gerginlik sürüyor.

Son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO’ya Kırım’ın doğusundaki Azak Denizi’ne savaş gemileri yollama çağrısında bulundu. Alman Bild gazetesine konuşan Poroşenko, “İnanmayın. (Vladimir) Putin yalan söylüyor.

Putin eski Rus İmparatorluğunu geri getirmek istiyor. Kırım, Donbass ve bütün ülkeyi Rusya’ya katmak istiyor. Kendisini bir Rus çarı olarak görüyor. İmparatorluğu Ukrayna olmaksızın bir fonksiyon icra edemez” diye konuştu.

Poroşenko’nun bu sözlerine cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Ukrayna liderinin bu sözleri ikinci provokasyon girişiminden başka bir şey değil. NATO gemileri Azak Denizi’ne girerse Rusya ne yapar sorusuna yanıt bile vermek istemiyorum” açıklaması yaptı.

"TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATSIN"

Kiev yönetimi, Türkiye’den beklenmedik bir talepte de bulundu. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, “Türkiye’den Rus savaş gemileri için İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçişe kapatmalarını istedik” dedi. Türkiye’nin Ukrayna’nın durumunu çok iyi idrak ettiğini dile getiren Voronçenko, “Rusya, Ukrayna ile arasında mevcut anlaşmalara uymayarak Kerç Boğazı’ndan geçişleri engelliyor.

Rusya’nın mantığıyla hareket edecek olursak Türkiye de uluslararası anlaşmalara bakmaksızın Rus savaş gemilerine İstanbul ve Çanakkale boğazlarını rahatlıkla kapatabilir. Türk tarafına Ukrayna’nın bu talebini iletmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit olarak gördüğü ve bu durumu resmen ilan ettiği ülkelere geçişi kapatma hakkı bulunuyor.

RUSYA: ARABULUCUYA İHTİYACIMIZ YOK

Kremlin Sarayı, Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren Kerç Boğazı krizinde Moskova’nın arabulucuya ihtiyacı olmadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün sırasıyla Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Trump ile konuyu görüşmesinden sonra Kremlin Sarayı’ndan arabuluculuk girişimi hakkında açıklama geldi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Putin’in Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Moskova gerilimin azaltılması için çaba sarf eden herkese teşekkür ediyor. Ancak herhangi bir arabuluculuk misyonuna ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Yardımı olabileceğini düşünenler Kiev yönetimini ikna etmeli” dedi.

Bu haber toplam 11662 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim