• BIST 9728.3
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Deniz kıyısında dört nala eğitim

Deniz kıyısında dört nala eğitim
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, konuk devlet başkanlarının karşılanması esnasında düzenlenen törenlerde boy gösteren Kara Kuvvetleri Süvari Birliği atları, Bursa'da özel olarak yetiştiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, konuk devlet başkanlarının karşılanması esnasında düzenlenen A tipi resmi törenlerde boy gösteren Kara Kuvvetleri Süvari Birliği'nin kullandığı "Gemlik" ve "Friesian" ırkı atlar, Bursa'nın Gemlik ilçesinde özel olarak yetiştiriliyor.

Gemlik'teki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi bünyesindeki At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında 4 yaşına kadar bakılan atlar, Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığındaki eğitimlerinin ardından ilgili birliklere sevk edilirken, Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK), Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda da temsil ediyor. 

TSK'ya yüksek nitelikli "at terbiyesi, engel atlama, üç günlük yarışma ve atlı dayanıklılık" müsabakalarına katılabilecek özellikteki "binek atları" ile temsil görevlerini icra edebilecek "tören atları"nın yetiştirildiği At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı, kapılarını Anadolu Ajansına (AA) açtı.

At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında, 0-2 yaşlarındaki taylara, atların insanlara güven duygusunu oluşturmak ve geliştirmek için "insana alıştırma, itaat ve başlangıç" eğitimiyle başlayan zorlu eğitim süreci, 2-3 yaşındakilere "tay geliştirme", 3-4 yaşındakilere de "yüksek binicilik ve top çekme" eğitimleriyle sürüyor.

Kapalı manejde (at eğitimi ve bu eğitimin yapıldığı yer) uzman eğiticilerinin gözetiminde çılbır, kulvar ve jimnastik eğitimlerine tabi tutulan atlara, açık ve kapalı alanda ulusal ve uluslararası başarılara sahip eğiticiler tarafından binicili engel atlama eğitimleri veriliyor. Günde iki kez 45'er dakika tımar edilen atların ayak tırnakları ise 45 günlük periyotlarda kayar (hayvanların eskiyen nallarının çivilerini değiştirme) ve çakım işlemlerine tabi tutuluyor, bakımları titizlikle gerçekleştiriliyor. 

Burada 4 yaşına kadar temel eğitimlerini başarıyla tamamlayan atlar, daha sonra Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına gönderiliyor. Gemlik ırkı atlar, buradan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtasının da aralarında bulunduğu ilgili birliklere sevk ediliyor.

Deniz kıyısında dört nala eğitim

Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, yaptığı açıklamada, Türk tarih sahnesinde çok önemli ve ayrıcalıklı yeri olan atların, ihtişamlı bir savaş aracı olarak kullanıldığını hatırlattı. 

"Gemlik" ve "Friesian" ırkı atları, her şart ve koşulda görev yapabilmeleri ve suya alıştırılmaları için Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezine ait arazinin Marmara Denizi'ne olan kıyısında koşturduklarını anlatan Çelik, "Bu eğitim, atlarımızı derin sulardan geçişlere ve suya alıştırmak için yaptığımız bir eğitim. Deniz kenarında atlarımızı bu şekilde suya alıştırmış oluyoruz" dedi.

Türkiye Patent Enstitüsünden (TPE) 13 Ocak 2002 tarihinde aldıkları "coğrafi işaret belgesi"yle Gemlik atı üretimine başladıklarını anlatan Çelik, "Bugüne kadar 175 adet Gemlik atı ürettik. Gemlik atı, Türkiye'nin spor atı, Türk spor atı ırkıdır" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtası

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtasının atlarının buradan gönderildiğini vurgulayan Çelik, "Cumhurbaşkanlığı devlet töreninde kullanılan atların büyük çoğunluğu At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı tarafından üretilen Gemlik ve Friesian ırkı atlardan oluşmaktadır. Bu törenlerde çoğunlukla kendi ürettiğimiz atları kullanıyoruz" dedi. 

Bu haber toplam 3397 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim