• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

İş makineleri için ehliyet kursları yeniden düzenlendi

İş makineleri için ehliyet kursları yeniden düzenlendi
Milli Eğitim Bakanlığınca iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programları, 100 farklı araç için ayrı ayrı güncellendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programları 100 farklı araç için ayrı ayrı güncellenerek, bunlara iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yeni konular eklendi. Alınan bilgiye göre, MEB "İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları ile İlgili Yönerge"de değişikliğe gitti.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde iş makinesi operatörlük belgesi için "G" sınıfı ehliyet veren sürücü kurslarının açılma koşulları ve eğitim programlarına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Bakanlık, iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programlarını, 100 farklı araç için ayrı ayrı güncelledi. Güncellenen programlar, Talim ve Terbiye Kurulunun onayının ardından yürürlüğe girdi. Yeni eğitim programlarının güncellenmesi çalışmaları da sürüyor.

Türkiye genelinde iş kazalarını en aza indirmek için iş makinesi kullanacak operatörlerin iş güvenliği tedbirlerine ilişkin daha kapsamlı eğitim almasına yönelik de düzenleme yapıldı.

Yönergedeki değişiklikle, tarım, sanayi ve inşaat sektöründe kullanılan iş makineleri için operatörlük belgesi alacaklara, kurslarda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimler, eklenen yeni konular sayesinde daha detaylı verilecek.

Eğitim ile sınavlarda öncelikle iş güvenliği bilgisi ve diğer araçla ilgili teknik bilgilere sahip olmadığı anlaşılanlar belge alamayacak.

Kurs açma şartlarında değişiklik

Yönergede, iş makineleri sürücü kurslarının açılma şartı olan 7 demirbaşın, belirlenen 20 iş makinesi arasından seçilmesiyle ilgili kolaylık sağlandı.

Her kurs için en az 2 bin metrekare eğitim alanı ve bu alanda 20 metrekarelik sosyal tesis şartı getirildi. Tarım makineleri için ayrıca tarım alanında 2 bin metrekarelik ek saha şartı konuldu.

Resmi ve özel kurumlara iş makinesi kurslarıyla protokol yaparak personeline eğitim belgesi verme imkanı sağlandı. Kurslarda çalışan personelin sigorta primlerinin sorgulanması şartı getirilirken, prim borcu olanlara dönem açma izni verilmemesi hükmü konuldu.

Yazılı sınav ve uygulama sınavlarında, MEB'in meslek lisesi öğretmenlerinin görevlendirilmesi şartı konuldu. Böylece kursların usta öğreticileri, sınav komisyon üyesi olamayacak.

Mevcut kursların bir yılda yönergeye uygun hale getirilmesi gerekiyor.

Bu haber toplam 3138 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim