• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Endonezya'da Türk havacılık ve uzay sanayisine yoğun ilgi

Endonezya'da Türk havacılık ve uzay sanayisine yoğun ilgi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Tamer Özmen, Endonezya'daki insanların artık uzun vadede çalışabilecekleri güvenilir, dost ülke aradığını bildirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Tamer Özmen, Endonezya'daki insanların artık uzun vadede çalışabilecekleri güvenilir, dost ülke aradığını bildirdi. 

TUSAŞ, ürünlerinin tanıtımı ve iş birliklerini geliştirmek amacıyla Endonezya’nın başkenti Cakarta'da "TUSAŞ-Endonezya Endüstriyel İş birliği Günü" etkinliği düzenledi.

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Özmen, etkinlikte  AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin büyüyen yüzü, nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan ve Türkiye ile ilişkileri her geçen gün gelişen Endonezya ile savunma sanayine yönelik iş birliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.

Özmen, Endonezya’daki insansız hava aracı (İHA) ihalesine katıldıklarını ve kısa listeye kalan 4 ülkeden biri olduklarını belirterek, "Bu organizasyonda, ülkenin ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi ve ihale sürecinde ülkedeki mevcut savunma sanayi firmalarına bizimle nasıl iş birliği yapabileceklerini anlatmakla birlikte kendimize avantaj oluşturabilecek ve iş birliğimizi artırabilecek sanayicileri bir araya getirmeye çalıştık." dedi. 

Buraya gelmeden önce Endonezya savunma sanayisi ile ilgili derin bir çalışma yaptıklarını anlatan Özmen, şunları kaydetti: 

"Anka (TUSAŞ’ın ürettiği insansız hava aracı) programı başta olmak üzere devam eden Atak helikopteri, Hürkuş, Milli Muharip Uçak ve uzay uydu sistemlerimiz gibi aslında hepsini kapsayacak şekilde Türkiye’de sahip olduğumuz kabiliyetlerle Endonezya’da savunma sanayi iş birliğini nasıl yaratabiliriz diye burada bulunuyoruz. Anka programına özel olarak da tabii ki tedarik süreçleri içinde yer alan offset tanımlamasına uygun bir şekilde Endonezya’daki savunma sanayi firmaları ile nasıl iş birliği yapabiliriz diye burada firmamızı tanıttık. Anka programının ne olduğunu tanıttık. Kendilerine bu programda nasıl bir yer bulabileceklerine ilişkin fikir edinmelerini sağladık."

"Firmalara teknoloji transferi yapmayı da öneriyoruz"

Tamer Özmen, firmalarla birebir görüşmelerde, imkan ve kabiliyetlerini anlayıp İHA programı içinde nasıl yer alabileceklerini izah ettiklerini belirterek, "Savunma sanayi programında uçak ve helikopter sistemi 30-40 yıl süren evlilik gibi... Uçağın, helikopterin kendisi, yer sistemleri, altyapı, ömür boyu lojistik desteklenebilirlik var. Bu yüzden firmalara şunu söylüyoruz; 'eğitim ve araştırma-geliştirme de olmak üzere mutlaka bu seçenekler içinde yer bulursunuz.' Firmalara teknoloji transferi yapmayı da öneriyoruz." şeklinde konuştu. 

Program kapsamında Anka’yı getirdiklerini ancak diğer yetenekler ve ürünlerin de gösterildiğini bildiren Özmen, firmaların, etkenliğe ilgisinin büyük olduğunu ve her alanda iş birliğine açık olduklarını belirttiklerini söyledi. 

''İhalenin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak asıl platform bizde"

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Özmen, bu coğrafyadaki insanların artık kendilerine uzun vadede çalışabilecekleri güvenilir, dost ülke aradıklarını belirterek, şöyle devam etti: 

"Endonezya, orta irtifa havada kalıcı sistem istiyor ve bizim uçağımız direkt tanımlanmış ihtiyaca cevap veriyor. İhalenin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak asıl platform bizde. İhalede yer alan ülkelerden en büyük rakibimiz Çin gözükse de Çin sistemine çok bakmadıklarını hissediyoruz. İsrail ile diplomatik ilişkileri yok ve rakip sistemler arasında bizim önde olabileceğimizi değerlendiriyoruz. Fransızların sistemi ise henüz Fransa’ya bile satılmamış bir ürün. Endonezya, öncelik verdiğimiz bir ülke. İhale çerçevesinde yerel firmaların katılımını belli bir seviyeye çekebilirsek ümit ediyoruz ki biz bu ihaleyi kazanabilecek düzeyde oluruz."

Bu arada, Türkiye, Çin, Fransa ve İsrail’in yer alacağı Endonezya’daki İHA ihalesinin 24 Ağustos’ta yapılması planlanıyor.

İki ülke ilişkileri son dönemde özellikle savunma sanayi alanındaki ortaklıklarla güçlenirken, TUSAŞ ve Endonezya’nın en büyük havacılık şirketi PT Dirgantara Indonesia arasında 2017 yılında havacılık alanında ortak çalışmalar ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla anlaşma imzalanmıştı.

Türkiye'nin askeri kara aracı üreticilerinden FNSS ile Endonezyalı PT Pindad firması tarafından Türkiye'de tasarlanan ve geliştirilen "Kaplan MT" tankı da geçen yıl ekim ayında Endonezya'da görücüye çıkmıştı. PT Pindad ortaklığında FNSS mühendislerinin çalışmalarıyla üretilen Kaplan MT tankı, Türk savunma sanayisi açısından tank sınıfında ihraç edilen ilk araç olma özelliği taşıyor.

Bu haber toplam 5781 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim