• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

ABD Türkiye'yi yaptırım konusunda muaf tuttu

ABD Türkiye'yi yaptırım konusunda muaf tuttu
ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle kademeli olarak geri getirilen İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümü uygulanmaya başladı.

Yaptırımlar İranlı 50 banka ve iştirakini, 200'den fazla deniz nakliye sektöründen kişi ve gemi ile İran devlet havayolu şirketi İran Air'i kapsıyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, "Hazine'nin İran'a yönelik emsali görülmemiş finansal baskıyı başlatması istikrar bozucu faaliyetlerinde temelden değişikliğe gitmedikleri sürece finansal tecridin artacağı ve ekonominin yavaşlayacağını net bir şekilde İran rejimine göstermiş olmalı. İran rejimi artan bir finansal izolasyona maruz kalacak" dedi.

DOLAR 5.39'A İNDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin 8 ülkeyle birlikte yaptırım paketinde petrol ithalati konusunda muaf tutulan ülkelerden biri olduğunu açıkladı. Pompeo, "İran'a yaptırımlar devam edecek ve cezalar da olacak. İran'la iş yapmak kötü sonuçlar doğuracaktır.

20'den fazla ülke zaten piyasadan 1 milyon varil azalttı. Mayıstan beri petrol gelirleri düştü. Bazı ülkelere muafiyet verdik. Bunlar Çin, Hindistan, Güney Kore, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Japonya ve Tayvan" dedi. Açıklamanın ardından dolar 5.39 TL'ye, 10 yıllık tahvilin faizi de yüzde 17.15'e geriledi.

RUHANİ: ABD EKONOMİMİZE SAVAŞ AÇTI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın petrol satmaya devam edeceğini ve böylece yaptırımları deleceğini söyledi. Ruhani, "ABD ülkemize ekonomik savaş açtı" dedi. ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015'te İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile birlikte imzalanan nükleer anlaşmadan, ülkesini 8 Mayıs'ta çekmişti. Bu kararın ardından Washington, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini yürürlüğe koymuştu. Paket finans, değerli metaller ve uçak parçalarını içeriyordu.

Bu haber toplam 5360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim