• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

İsrail seçimleri erkene aldı

İsrail seçimleri erkene aldı
İsrail'de koalisyon ortağı partilerin liderleri Parlamento'yu feshetme ve Nisan ayında erken seçime gitme kararı aldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre karar; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü tarafından Twitter'da duyuruldu. İsrail'de normalde seçimler Kasım ayında yapılacaktı. Ultra-Ortodoks Yahudilerin dini okullarında (Yeşiva) eğitim gören öğrencileri de askere almayı ve asker sayısını arttırmayı öngören yasa tasarısı koalisyon ortakları arasında krize neden olmuştu. Ülkede askerlik 18 yaşından büyük erkekler ve kadınlar için zorunlu, ancak dini okullarda okuyan Ultra-Ortodoks Yahudiler askerlikten muaf tutuluyor.

Sağcı Likud Partisi'nin lideri olan Binyamin Netanyahu halen başbakanlığının dördüncü döneminde. Likud Partisi liderliğindeki koalisyonun 120 üyeli İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) 61 sandalyeleri bulunuyor. Eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın Gazze'de üç gün süren yoğun çatışmaların ardından hükümetin Hamas ile yaptığı ateşkese karşı çıkarak istifa etmesi Başbakan Netanyahu'yu zor durumda bırakmış ve erken genel seçim çağrıları yoğunlaşmıştı. Liberman ve partisi Yisrael Beiteinu'nun koalisyondan çekilmesiyle, hükümetin İsrail Parlamentosu Knesset'te sadece bir sandalyelik çoğunluğu kalmıştı.

Netanyahu'ya destek devam ediyor

Koalisyon hükümeti Mart 2015'ten bu yana iktidardaydı. İsrail, nisbi seçim sistemi nedeniyle daima hiçbir parti tek başına iktidara gelemediğinden daima koalisyon hükümetleriyle yönetiliyor. Netanyahu rüşvet soruşturması geçirse de, kamuoyu yoklamaları hala seçmenin Netanyahu'yu başbakan olarak görmek istediğini gösteriyor. Partisi Likud da anketlerdeki birinci parti.

Netanyahu'nun ardından merkezdeki Yesh Atid (Bir Gelecek Var) lideri Yair Lapid anketlerde ikinci sırada geliyor. Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın seçimlerde merkez-soldan aday olabileceği konuşuluyor. Sağcı Yisrael Beiteinu (Evimiz İsrail) partisinin liderleri Lieberman ve Naftali Bennett'in adaylıklarını koymaları da ihtimal dahilinde. Ancak, Likud'un birinci parti olması bir koalisyon hükümeti kurabilmesi anlamına gelmiyor.

Netanyahu, 31 Mayıs 2019'a dek iktidarda kalabilseydi, ülkenin kurucusu David Ben-Gurion'dan daha uzun süre bu görevi yapmış olacaktı.

Başbakan rüşvet soruşturması nedeniyle zor günler geçiriyor

İsrail polisi ay başında, yürüttükleri soruşturma kapsamında ülkenin başbakanı Binyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu'nun rüşvet ve dolandırıcılıkla suçlanması için yeterli sayıda delile ulaştıklarını aktarmıştı. Bunun üzerine ülkede başbakanın istifası yönünde çağrılar yapılmıştı. Netanyahu'nun Bezeq Telecom adlı telekomünikasyon şirketine, şirketin haber sitesi Walla'da kendisi ve eşi hakkında olumlu haberlerin yapılması için birtakım iltimaslarda bulunduğu iddia ediliyor. Netanyahu ise suçlamaları reddediyor. Bu İsrailli siyasiye karşı açılan üçüncü rüşvet davası.

Bu haber toplam 4461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim