• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

"Türkiye tek pazara bağımlı olmayacak"

"Türkiye tek pazara bağımlı olmayacak"
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, sektör olarak tek pazara bağımlılıktan çıktıklarını belirterek: "Geleneksel pazarlar dışında diğer pazarlara da yöneliyoruz. Amerika, Kuzey Avrupa, Uzak Doğu'ya etkinliğimizi artırmak istiyoruz" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, deri ve deri mamulleri ihracatının geçen yıl 1,7 milyar dolara ulaştığını, bunun bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,5 artış anlamına geldiğini söyledi.

Şenocak, ihracat birim fiyatı açısından kilogram başına 11,1 dolarla Türkiye'deki sektörler arasında 4. sırada olduklarını aktararak, ihracat pazarları açısından da 2018'in olumlu geçtiğini ifade etti.

Sektör olarak geçen yıl Afrika'ya tüm zamanların en yüksek, Asya'ya ise sektör tarihinin en katma değerli ihracatını gerçekleştirdiklerini anlatan Şenocak, "Deri ve deri mamulleri ihracatımızın yüzde 51'ini ticaret anlaşmamız olan ülkelerle gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) bizim için büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Şenocak, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 6. deri ve deri mamulleri ithalatçısı Japonya'ya katma değeri yüksek deri ve deri mamulleri ihracatı gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Japonya deri ve deri mamulleri sektöründe yüzde 30'lara varan vergi oranları uygulamaktadır. Japonya ile STA'nın ivedilikle imzalanması ve deri ve deri mamulleri sektörünün STA'ya dahil edilmesi ihracat hedeflerimize ulaşabilmemiz açısından oldukça önemlidir.

Diğer taraftan baktığımızda biz tek pazara bağımlılıktan çıkıyoruz. Geleneksel pazarlar dışında diğer pazarlara da yöneliyoruz. Amerika, Kuzey Avrupa, Uzak Doğu'ya etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Uzak Doğu'da ciddi gelişmeler var. En katma değerli ürünlerimizi oralara satıyoruz. Konfeksiyon birim başına en pahalı ürünü Uzak Doğu'ya satıyoruz."

"Türk deri ceketine kimse düşük kalite olarak bakamaz"

Mustafa Şenocak, Türkiye'nin deri mamullerinde dünyada bir marka olduğunu vurgulayarak, "Türk deri ceketine kimse düşük kalite olarak bakamaz ama markalaşmada sıkıntılarımız var. Avrupa'da birçok marka bizden alınan bir ürünü 10 katına kadar satabiliyor. AB'nin hem ayakkabıda hem de deri saraciyede yaptıkları ithalatlar içerisinde en yüksek kalite Türkiye'de bulunuyor." dedi.

Sektörün ihracat pazarları arasında Rusya'nın ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Şenocak, şunları söyledi: "Bu yıl sektör olarak Rusya'da büyümeye devam edeceğiz. Rusya önemli ve çok ticaret açığı verdiğimiz bir pazar. Deri ve deri mamulleri olarak bu ülkeye 1 milyar dolara yakın mal satma şansımız var.

Büyümenin en önemli ayağı ihracat. İhracatta, 170 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. Bu hedefe ulaşmak için de tamamen dışarıya dönmeliyiz. Diğer taraftan sektör olarak Amerika'da kendimizi geliştirmemiz gerek. Afrika ve Uzak Doğu da önemli.

Bu kapsamda Kore, Japonya, Çin, Amerika ve Güney Amerika bizim için önemli pazarlar. 'Neyi nereye satabiliriz?' diye düşünüyoruz. Pazar araştırmaları yapıyoruz. Pazara göre ürüne odaklanıyoruz. Tanıtım hikayeleri de bu çerçevede olmalıdır. Hedef olarak ulaşmadığımız ülkelere gitmemiz, pastayı büyütmemiz lazım."

Şenocak, sektörün üretimdeki dezavantajlarının iyi incelenip, ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ederek, üretenin teşvik edilmesinin ve katma değerli ürün üretilmesinin önemini vurguladı.

"Sektör içinde tutmadığımız 40'a yakın vergi veya harç ödüyoruz"

Mustafa Şenocak, hem dünyadan hem de bürokrasiden kaynaklanan sorunlar bulunduğunu, belli sektörlerde yatırım değil üretim teşviki verilmesi gerektiğini dile getirdi. İyi bir değerlendirme yapılması ve kapasite kullanım oranlarına bakılması önerisinde bulunan Şenocak, "Sektör içinde tutmadığımız 40'a yakın vergi veya harç ödüyoruz. Üretimi frenleyen konulardan birisi de bu. Üretime doğrudan katkısı olmayan ödemeler yapıyoruz. Bu da üreticinin üzerindeki yükü artırıyor ve ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

Bu haber toplam 1504 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim