• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Halk otobüsçüleri yeni vergilendirmeden memnun

Halk otobüsçüleri yeni vergilendirmeden memnun
TÖHOB Başkanı Soydaş, şehir içi otobüs işletmecileri için hayata geçirilecek hasılat esaslı vergilendirmenin faydalı olacağını belirterek, "Bu uygulama esnafımızı rahatlattı." dedi.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, yeni vergilendirme sistemi ve sektörün sorunlarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Şehir içi yolcu taşımacılığı yapan ve hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemiyle elde eden halk otobüsleri için isteğe bağlı uygulamayı değerlendiren Soydaş, "Şehir içi otobüs işletmecileri için hasılat esaslı vergileme faydalı olacak. Bu model esnafımızı rahatlattı. Her giderimizi vergide gösteremiyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Soydaş, ücretsiz ulaşım desteği için araç başına illere göre 800 lira ile bin 330 lira ilgili bakanlıktan ödeme aldıklarını, bu desteğin yeterli olmadığını savundu.

İstanbul'da özel halk otobüslerine elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre aylık ortalama 10 milyonun üzerinde ücretsiz biniş yapıldığını ileri süren Soydaş, bazı 65 yaş üstü vatandaşların ve engelli kartı sahiplerinin bu durumu suistimal ettiğini iddia etti.

Soydaş, kötü niyetli kullanımların önüne geçilebilmesi için yapılabilecekleri ilgili makamlara ilettiklerini dile getirerek, "Ücretsiz ulaşım hakkında biniş veya saat kotası mutlaka konulmalı. Biniş başına makul bir ücret ödenmeli." ifadesini kullandı.

Özel halk otobüsü işletmecileri için hasılatlarının yüzde 10'unu vergiye tabi kazanç olarak beyan edecekleri hasılat esaslı vergilendirme uygulamasına geçiliyor. Bu usule geçmek isteyenler, bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle başvurması gerekiyor. Vergi dairelerince, bu başvurular bir ay içerisinde incelenerek, şartları sağlayıp sağlamadıkları ve taleplerinin kabul edilip edilmediği bildirilecek.

Talepleri kabul edilen mükellefler, söz konusu bildirimin kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren hasılat esaslı kazanç tespiti usulüne geçebilecek.

Bu haber toplam 1023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim