• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Şoför esnafının sorunları masaya yatırıldı

Şoför esnafının sorunları masaya yatırıldı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ı ve sonrasında Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı makamında ziyaret ederek taşımacı ve şoför esnafının yaşadığı sorunları dile getirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ı makamında beraberinde TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ile birlikte ziyaret ederek taşımacı ve şoför esnafının yaşadığı sorunları dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sayın bakanımızla yapılan görüşme çok olumlu geçti. Şoför esnafımızın yaşadığı sorunlar kısa sürede giderilecek” dedi.

Kamyonlarda takograf zorunluluğu ertelendi

Taşımacı ve şoför esnafının sorunların görüşmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ı makamında beraberinde TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ile birlikte ziyaret eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Şoför esnafımızın çözülemeyecek problemi yoktur. İkili ilişkiler ile her zaman sorunlarımızın üstesinden geldik. Sayın Bakanımız Mehmet Cahit Turhan’a birinci ağızdan şoför ve nakliyeci esnafımızın sorunlarını aktırdık. Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince, sayısal takograf ünitelerindeki verilerin, elektronik ortamda kart verme otoritesine gönderme zorunluluğu 1.1.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Taşımacı esnafımız gerekli hazırlıkları tamamlayamadıkları için süre 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır” diye konuştu.

0-(1).jpg

U-ETDS Sisteminde süre 6 ay uzadı

Ayrıca, Karayolunda bireysel taşımacılık yapan esnafın 24 saat içerisinde 9 saat çalışma zorunluluğuna makul bir tolerans süresi eklenmesi ve karayollarında yeterli dinlenme alanları oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılmasını da isteyen Bendevi Palandöken, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince yetki belgesi sahiplerinin, yük taşımacılığı yaptıkları araç ve taşımasını üstlendikleri eşyalara ilişkin bilgileri, eşyanın kabul edildiği saatten, en geç 6 saat sonrasına kadar Bakanlığın U-ETDS sistemine işlemek/iletmek zorunluluğunda değişiklik yapılmasına ilişkin yeni düzenleme gerekli çalışmalar yapılarak 6 ay süreyle ertelenmesi yönünde karar alınmıştır” şeklinde konuştu.

D4’lerde kamera zorunluluğu 1 yıl uzayacak

Yurtiçi eşya taşımacılığında Ton x Km. esasına göre taban fiyat talebinde bulunduklarını ifade eden Palandöken, “Kamyoncu esnafı, akaryakıt, yağ, lastik, yedek parça, bakım ve onarım gibi işletme giderlerini karşılayamaz durumda. Sektörde büyük firmalarla mücadele etmek zorunda kalan esnaf yıkıcı rekabetin altında ezilmekte ve iş hacmi gittikçe küçülen sektörde hakkına düşen payı da alamıyor. Bu nedenle; yurtiçi yolcu taşımacılığında zaman zaman uygulamaya konulan taban fiyat uygulamasına benzer bir uygulamanın yurtiçi eşya taşımacılığında da uygulanarak Ton x Km. esasına göre her 6 ayda bir taban fiyat belirlenmesi yönündeki talebimiz Bakanlıkça olumlu karşılandı. Şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlarda 30 gün süreyle kayıt yapabilen ön ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması ve aktif halde tutulması zorunluluğu içişleri Bakanlığı tarafından 1 yıl süreyle ertelendi. D4 yetki belgesi ile yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar içinde iç ve dış kamera ile en az yedi gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulmasına yönelik zorunluluğun 1 yıl süreyle ertelenmesi yönünde talebimiz de değerlendirilerek kısa sürede sonuca varılacaktır” dedi.

Şoför esnafının sorunları Bakan Varank’a da iletildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’dan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı makamında beraberinde TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ile birlikte ziyaret ederek taşımacı ve şoför esnafının yaşadığı sorunları dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit Turhan’ı ziyaret ederek şoför ve nakliyeci esnafımızın sorunlarını dile getirdik. Kısa sürede bazı sorunlar aşılacak. Bugünde şoför ve nakliyeci esnafımızın takograf konusunda yaşanan sorunların çözümü için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız olarak sizi ziyaret ediyoruz. Takograf kullanma süresinin uzatılarak zamana yayılması esnafımızı rahatlatacaktır. İsteğimiz bu sürenin 2023 sonuna kadar ertelenmesidir” dedi.

Takografların takılma oranı yüzde 70

Bakan Varank’ı makamında ziyaret sırasında söz alan TŞOF başkanı Fevzi Apaydın ise, “Siz bizim şoför nakliyeci esnafımızı bizden daha iyi biliyorsunuz. Verdiğiniz rakamlardan da anlaşılacağı gibi mevcut kamyonların yüzde 70’i takografını taktırmış vaziyette. Geri kalan yüzde 30’luk bölüme süre uzatılmasını talep ediyoruz. Çünkü şuan şoför ve nakliyeci esnafımızın işlerinin en düşük olduğu bir dönemdeyiz. Birde aracına takograf taktıramayan kesim ferdi kamyonculuk yapan küçük esnaflarımızın kullandığı araçlardır. Takografını taktıran araçlar ise şirket araçlardır. Bunun için bu kesim esnafımızın yaşadığı bu sorunun çözümünde sizlerin yardımını istiyoruz. Süre zaman kaybedilmeden münasip bir zamana uzatılırsa yaşanan olumsuzluklar son bulacak nakliyeci esnafımız rahatlayacaktır” dedi.

Bakanlar Kurulunda görüşülecek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın’ı dinledikten sonra açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Konu Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelecektir. Cumhurbaşkanımızın hakemliğinde konu enine boyuna görüşülerek karara bağlanacağından şüpheniz olmasın” diye konuştu. 

dsc_9266-min-(1).jpg

Bu haber toplam 980 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim