• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

ABD Hazinesini dolandırma davası, Utah Federal Mahkemesi'nde başladı

ABD Hazinesini dolandırma davası, Utah Federal Mahkemesi'nde başladı
Türkiye’nin de başını ağrıtması ihtimali yüksek ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren ABD'nin kanyonlarıyla ünlü eyaleti Utah’ın başkenti Salt Lake City'de aylardır beklenen dolandırıcılık, kara para aklama ve yolsuzluk davası başladı.

ABD Hazinesini sahte evrak ve işlemlerle yarım milyar doları aşan parayı teşvik ve vergi iadesi adı altında zimmetine geçiren Kingston Kardeşler ve ortağı Ermeni asıllı Türk vatandaşı Lev Aslan Dermen’in davası, 27 Ocak 2020 tarihinde Salt Lake City Federal Mahkemesi Yargıçı Jill Parish’in açtığı oturumla start aldı.

Dava konusu yarım milyar doları aşan bir dolandırıcılık iddiası olmasına rağmen, ABD Hazinesinden dolandırılan paranın büyük bir bölümünün Türkiye’de yerleşik SBK Holding ve iştiraklerine aktarılması, davanın ilginçliğini ve ilgisini artırıyor.

Mahkeme tutanaklarına göre; dolandırıcılık iddiasının Türkiye ayağında, SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a ait şirketlere, yarım milyar dolarlık bir rakamın büyük bir bölümü, “Kingston Kardeşler” kanalıyla, Sezgin Baran Korkmaz üzerinden gönderilerek ‘aklamakla’ da suçlanıyor.

Kingston Kardeşler olarak bilinen Jacob ve Isaiah Kingston, Washakie Renewable Energy (Washakie Yenilenebilir Enerji) isimli şirketi üzerinden ABD Hazine Bakanlığını bir milyar doların üstünde dolandırma girişiminde bulunuyor. Vergi iadesi adı altında 511 milyon dolarlık bir ödemeyi ABD Hazinesi’nden almayı başararak, ceplerine koyuyor.

Paraları için ‘güvenli’ bir liman arayan ve mafya olarak da adlandırılan bu Mormon ailesi, Amerikan halkının vergilerinden aldıkları paraların 200 milyon doların üstündeki bölümünü ise Sezgin Baran Korkmaz üzerinden Türkiye’ye aktarıyor. Sezgin Baran Korkmaz ise başta turizm, havacılık ve ilaç sanayi olmak üzere onlarca sektörde SBK Holding ve Lüksemburg merkezli Isanne SARL isimli şirketler üzerinden Türkiye’de farklı sektörlere yatırım yapıyor.

ABD HAZİNESİ NASIL DOLANDIRILDI?

2017 yılının Nisan ayında Washington D.C. Trump Tower’da yapılan Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) toplantılarında Ana Sponsor olarak SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz yapmış ve bu konuşmasında, Kingston Kardeşlerden bahsederken, Mormon ailesi ile yaşadığı ilişkileri ve ailenin ne kadar kendisini yakın gördüğünü anlatmıştı.

2018 yılının Ağustos ayına geldiğimizde işte Korkmaz’ın bütün dünya önünde teşekkür ettiği o Mormon ailesinin üyeleri Jacob ve Isaiah kardeşler, Türkiye’ye doğru gitmek için bindikleri uçakta kaçma ihtimalleri gözönünde tutularak yakalandılar.

Yarım milyar doları aşan yolsuzluk olayının temeli şu: Mormon ailesi Kingston Kardeşler, Utah’ın tümünde reklam kampanyaları ile çiftliklerden topladıkları çöpler, kullanılmış yemek yağları ve diğer atıkları biodizel yakıtlara çevirdiklerini devlete bildiriyorlar. ABD Hazine Bakanlığının çıkardığı teşvikler neticesi bu şekilde atıklardan biodizel’e çevirme yoluyla dönüştürmekle çevreyi yaptığı katkılardan dolayı şirketler galon başı (3.5 litre) bir dolara yakın teşvik veriliyor.

İşte Kingston Kardeşlerin sahibi olduğu Washakie Yenilebilir Enerji de, bu teşviklerden yararlanmak adına biodizel ürettiğini iddia ederek, galon başı ABD Hazine Bakanlığından teşvikleri topluyor. Halbuki Washakie, ürettiğini iddia ettiği bu biodizelleri aslında Panama ve diğer ülkelerden ve eyaletlerde kendi kurdukları paravan şirketler yoluyla kendi kendisinden satın alıyor.

Dolandırıcılığın nasıl işletildiğine dair bazı örnekler iddianamede yer alıyor. Onlardan biri de şöyle: 2013 yılı başında Kingston kardeşler Panama’da bir paravan şirket kuruyor. İddianamenin (41-main 9/11/18) 17. Sayfasındaki bilgilere göre British Virgin Islands’da kurulan ve Atrum Limited adındaki bu şirkete Houston’dan 3.3 milyon galon sıvı yakıt gönderiliyor. Bu paravan şirket aracılığı ile bu yakıtı Washakie şirketleri aslında kendi kendilerinden satın alıyorlar ve Panama terminalden gemiye yükleyip, sonra indirip yeniden Houston’a gönderiyor ve bu yakıtın B100 dizeli olduğu yönündeki doküman hazırlayarak, ABD Hazinesinden 3.3 milyon dolarında teşvik almaya ‘hak’ kazanıyor.

Bu ve benzer sahte evraklar ve taşımacılık yaparak, aslında kendilerinin üreterek satmaları gereken biodizeli, hazır alarak, bunun üzerinden bir milyar doların üzerinde teşvik talep ediyorlar ve 511 milyon doları da ceplerine indiriyorlar.

Davadan sorumlu Washington D.C. Başsavcılığı’na bağlı özel yetkili savcısı Leslie Goemaat’ın 2018 yılının Ağustos ayında yayınladığı ilk iddianameye göre, Kingston Kardeşler’in ABD Hazine Bakanlığından aldığı bu yüz milyonlarca doların büyük bir bölümünün adresinin ise Türkiye olduğunu belirtiyor. Kardeşler bu paralarla Türkiye’de evler, villalar, arsalar alıyor ve özellikle ecza sektörüne büyük yatırım yapıyor. Ayrıca Türkiye’de BDDK’dan aldıkları izinle, Jacop Kingston’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını üslendiği Mega Varlık isimli bir finansal şirket kuruluyor. Bütün bunların aracılığını Kingston’ları Sezgin Baran Korkmaz ile tanıştıran ve şu anda davanın tek tanığı olarak tutuklu bulunan Levon Termendzhyan. Lev Aslan Dermen ismini alarak aynı zamanda Türk vatandaşı oluyor. Levon Termendzhyan, Türkiye’de armatörlük firmaları dahil çok yakın bağlantıları bulunuyor.

Başsavcılık hazırladığı iddianamede; Türkiye ayağı ve SBK Holding’i yorumlarken, ABD Hazinesinden alınan milyonlarca doların Türkiye’ye aktarılmasının ana nedeninin, paranın izinin kaybedilmesi olarak nitelendiriliyor. Ağustos 2018’de yakalanan kardeşler önce Türkiye’de herhangi bir varlıklarının olduğunu inkar etseler de, Amerikalı federal ajanların ofislerini basması ve her türlü dökümanların elde edilmesinden sonra ise bu inkarlardan vazgeçiyor.

Türkiye’nin tercih edilmesinin nedeni ise yine iddianamenin 10. sayfasında şu şekilde belirtiliyor; “Sanık Isaiah Kingston ABD hükümetinin bu paraların tam olarak nerede kullanıldığı yönünde bir açıklama getiremediğini öne sürmesi doğrudur. Çünkü Isaiah Kingston paraları Türkiye’ye göndermiştir. Özel Ajan Wade Berrett’in söylediği gibi Türkiye’den finansal bilgi almak son derece güçtür. İşte bundan dolayı ABD savcılığı sanıklar Isaiah ile Jacob Kingston kardeşlerin Türkiye’yi bu dolandırılarak elde edilen paraların öncelikle adresi olarak seçtiğini kaydetmektedir” deniliyor.

Kingston ailesinin üyeleri Jacob ve Isaiah, tutuklandıktan sonra kefaletle serbest kalmanın yollarına baktılar ve bunun için başvuru yapsalar da kardeşlerin bu talebi yargıç tarafından Türkiye’ye kaçma endişesi nedeniyle ret edildi.

O zamandan beri Kingston kardeşler suçlarını kabul ederken, Reza Zarrab’a benzer şekilde itirafçı olmak için başvuruda bulundular. Kingston Kardeşler, önümüzdeki günlerde savcılığın itirafçısı olarak podyuma çıkacaklar. Salt Lake City’de bu hafta başlayan yargı sürecinin en ciddi beklenen dönemeçlerinden biri Kingston Kardeşler’in bu davada neler söyleyeceği. Kingston kardeşler, paraları Türkiye’ye gönderdikleri nedeniyle sadece dolandırıcılık değil, aynı zamanda para aklama suçlamasına da muhatap oldular.

Haber: Recep CANPOLAT / Salt Lake City - UTAH

Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim