• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Atak helikopteri projesi 3 milyar doları buluyor

Atak helikopteri projesi 3 milyar doları buluyor
Suriye sınırında yaşanan gerginlik ve en son Akçakale'ye düşen top mermisi Ankara'yı harekete geçirdi...

 

Türkiye'nin üretiminde ortak olduğu ilk taarruz helikopteri T-129 için olağanüstü hal ilan edildi.
 
2 helikopter şu anda hazır. 4'ü ise üretim bandında. Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6 helikopter yıl sonu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek.
 
Genelkurmay yetkilileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerine giderek helikopter hakkında son bilgileri aldı. T-129'un öngörülenden 70 kilo az yük taşıyabildiği, bu sorunun da diğer helikopterlerin üretimi sırasında aşılacağı belirtildi. T-129 ilk etapta, havadan karaya anti-tank füzesi (hellfire) ve uçaksavar füzesi (Stinger) yüklü olarak havalanacak.
 
Daha sonra Türk üretimi Cirit füzesini kullanmaya başlayacak. Türkiye şu anda taarruz helikopteri olarak ABD'den alınan Kobra ve Süper Kobra helikopterlerini kullanıyor. Ankara, geçtiğimiz haftalarda ABD'den getirdiği 3 Süper Kobra helikopterine 111 milyon dolar ödedi.
 
Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Dev projede AgustaWestland'ın yanı sıra TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan gibi milli savunma sanayii şirketleri de rol alıyor. T-129, İtalyan Agusta'nın daha önce ürettiği A-129'un geliştirilmiş ve Türkiye şartları için güncellenmiş versiyonu.
 
İlk yerli üretim helikopter, Aselsan'ın geliştirdiği görev bilgisayarını kullanıyor. Yine gövdesindeki binin üzerindeki parçada Türk imzası yer alıyor. Şu anda genel itibarıyla kritik bölümler ve parçalar İtalya'dan geliyor. TUSAŞ tesislerinde montajı yapılıyor. Zaman'a bilgi veren kaynaklar, projenin bir sonraki ayağında gövde ve transmisyon gibi kritik parçaların da Türkiye'de üretileceğini ifade ediyor. Kara Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan 50 kesin ve 41 opsiyonel taarruz ve taktik keşif helikopterinin, milli imkânlarla geliştirilecek yazılım ve donanım ürünlerinin bir araya getirilmesiyle Türkiye'de üretilmesi projenin ana hedefi. Test uçuşları Türkiye'de gerçekleştirilen ve üretim bandından çıkan helikopterlerin gövde, motor ve pervanesi İtalya'dan geldi. Görev bilgisayarı ve seyrüsefer sistemleri ise milli imkânlarla üretildi.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim