• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

"Rahber" ve "Neveser" aranıyor

"Rahber" ve "Neveser" aranıyor
Birinci Dünya Savaşı zamanında Osmanlı Devleti ordusuna destek vermek amacıyla yük taşımacılığı yaparken batan ‘Rehber’ ve ‘Neveser’ isimli vapurlar, 100 yıl sonra Karadeniz’de aranmaya başlandı.

Karasu Belediyesi ve yerel tarihçi İrfan Özdilek Nişancık'ın araştırmaları sonrası, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ordusuna destek amacıyla kömür nakliyesi ve asker nakli yapan Şirket-i Hayriye vapurlarından 'Neveser' ve 'Rahber' isimli vapurların Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e karıştığı kısımda battığı bilgisine ulaşıldı.

Daha önce Almanlara ait U 20 denizaltı gemisinin batığına ulaşılan Karasu ilçesinde, Karasu Belediyesi bu sefer de elde ettiği bilgiler doğrultusunda 100 yıl önce batırıldığı bilinen Osmanlı Devletine ait vapurlarının bulunması için Karadeniz'de Sualtı Dalış ekipleri tarafından arama çalışması başlatıldı. Gün içerisinde iki farklı bölgede dalgıçlar tarafından arama çalışması yapıldı. İlk bölgede karadan 3 mil uzaklıktaki 100 metrelik alan 30 metre derinliğe inilerek arandı. Yaklaşık yarım saat süren ilk çalışmada bir bulguya rastlanılmadı. Daha önceden belirlenen ikinci bölgeye dalış gerçekleştiren ekipler burada bir tabakaya rastladı ve ikinci dalış bölgesi işaretlendi.

İkinci dalış sonrası açıklama yapan Bekir Yücel, "İlk dalışımızda net bir veri elde edemedik, edemeyiz de zaten. Dalışlarımızın devam etmesi gerekiyor ve aranacak olan bölgelerde net doneler elde etmek için 4-5 dalış daha yapacağız. İkinci bölgeyi tam bir tararsak büyük ihtimalle o karaltıdan bir şeyler çıkacak" dedi.

Karasu ilçesinin keşfedilmeyi bekleyen gizli bir tarih deryası olduğunu ifade eden Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, "Bugün Osmanlı Devletine ait batık olduğunu bildiğimiz vapurlarımızın yerini tespit için ilk çalışmamızı başlattık. İnşallah tespit edebilirsek, 'Neveser' ve 'Rehber'i de U 20 denizaltı batığı gibi ilçe turizmine kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Sakarya Sualtı Dalış Kulübü tarafından arama çalışmaları önümüzdeki günlerde de devam edecek. 

Bu haber toplam 1429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim