• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Orduya 'o uçakları düşürün' yetkisi

Orduya 'o uçakları düşürün' yetkisi
Peru'da orduya uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen uçakları düşürme yetkisi verildi.

Peru Kongresi'nde yapılan oylamada, ordunun, polise göre günde bir tondan fazla kokaini Bolivya'ya kaçıran, uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen uçaklara ateş edip düşürme yetkisinin verilmesi kabul edildi.

Kongre'nin 89 üyesinin tamamı tarafından onaylanan tasarının yasalaşması için Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından imzalanması gerekiyor.

Uyuşturucu üretimi yapılan ve geçiş noktaları olan Peru'nun komşuları Kolombiya, Brezilya, Venezuela ve son dönemde Bolivya, orduya uyuşturucu taşıdığı sanılan uçakları düşürme yetkisi vermişti.

Uyuşturucu politikası uzmanı Pedro Yaranga, yeni kanunun, uyuşturucu kaçakçılığını kökten çözme konusunda yetersiz kalacağını belirterek, Humala'nın göreve gelmesinden bu yana uyuşturucu taşıyan uçakların tespiti için sadece bir radar sistemi kurdurduğunu açıkladı. Yaranga, ülkede üç ya da dört radar sisteminin daha kurulması gerektiğini vurguladı.

Peru ordusuna göre, mayıs ve ağustos ayları arasında 222 küçük uçakla Bolivya'ya 77 ton kokain kaçırıldı.

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, 2011'de göreve geldiğinde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye öncelik verileceği sözü vermişti.

Humala hükümeti, koka bitkisinin yetiştirildiği tarlaları önemli ölçüde ortadan kaldırmış ancak buna kıyasla ele geçirilen kokain miktarının düşük olması ve Bolivya ile aralarındaki "hava köprüsüne" müdahale etmemesi nedeniyle eleştiriliyordu.

Peru, bir askeri pilotun, 2001'de Amerikalı bir misyonerle kızını taşıyan uçağı, uyuşturucu taşıdığından şüphelenerek vurmasından sonra hava tecridini durdurmuştu. Olayda misyoner, kızı ve uçağın pilotu ölmüştü. Peru'nun 2012 yılından bu yana dünyanın bir numaralı kokain üreticisi olduğu biliniyor.

Bu haber toplam 1597 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim