• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Katar uçakları İncirlik'e geliyor

Katar uçakları İncirlik'e geliyor
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesi doğrultusunda Türkiye ile en yakın görüşe sahip Katar’ın da, IŞİD’le ortak mücadele için İncirlik’e savaş uçağı konuşlandıracağı bildirildi.

Türk yetkililer, ABD’nin dışında başta İncirlik olmak üzere Diyarbakır, Batman ve Malatya-Erhaç’daki hava üslerinden diğer bazı koalisyon ülkelerinin de yararlanabilmesi için yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söylediler. Buna göre IŞİD’le mücadele koalisyonunda yer alan ve hava operasyonlarının ana karargahı konumunda olan Katar da İncirlik’e uçak gönderecek. Ancak Türk yetkililer, Katar uçaklarının ne zaman İncirlik’e geleceği ve kaç uçağın konuşlanacağı konusunda bilgi vermekten kaçındı.

ABD’NİN HÂLÂ 6 UÇAĞI VAR

ABD’nin halen İncirlik’te IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılmak için 6 savaş uçağının bulunduğunu belirten aynı yetkili, bu uçakların sayısının ne zaman artacağının ileriki dönemde yapılacak operasyonların yoğunluğuna göre belirleneceğini söyledi. ABD’ye ait 6 uçak geçen 10 Ağustos’ta İncirlik’e gelmişti. Katar’dan gelecek uçak sayısının ABD’ninken daha az olacağı belirtiliyor.

Türk ve ABD savaş uçakları Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik ilk ortak operasyonu da 28 ve 29 Ağustos tarihlerinde yapmışlardı. Katar uçaklarının gelmesinden sonra Türkiye, Katar’la da birlikte ortak operasyonu yapabilecek. Gerekirse bu operasyon Türkiye, ABD ve Katar’ın katılımıyla “üçlü” şekilde olacak. Katar, Türkiye’nin Arap dünyasında en yoğun askeri işbirliği yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. İki ülke arasındaki Askeri İşbirliği Anlaşması geçen Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu anlaşma uyarınca Türkiye’nin Katar’a asker üs kurmasının ve asker göndermesinin yolu açılmıştı.

FRANSA DA SAVAŞA GİRMEYİ DEĞERLENDİRİYOR

Fransız Le Monde gazetesinde yer alan habere göre ‘üst düzey bir kaynak’ Fransa’nın Suriye’de IŞİD’e karşı savaşa girmeyi değerlendirdiğini belirtti. Bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın yarın bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Bu haber toplam 1680 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim