• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Bilet alamayan mülteciler İstanbul Otogarı'nda bekliyor

Bilet alamayan mülteciler İstanbul Otogarı'nda bekliyor
Trakya tarafına giden otobüs firmaları mültecilere bilet satmayınca İstanbul Otogarı'nda büyük bir yoğunluk oluştu. Yüzlerce mülteci, kendilerine bilet satılmamasına tepki gösterdi.

TOFED Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, "Kimi firmalar, mülteciler koktuğu için otobüslere almak istemiyor" dedi. Mültecilerin otogardaki bekleyişleri sürüyor.

Büyük bir bölümü Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin İstanbul'daki duraklarından biri de İstanbul Otogarı... Ancak, bir kaç günden beri bilet alamayan mülteciler Otogar'da beklemeye başladı. Otogar meydanında bekleyen mültecilerin yerlerde yattıkları görüldü.

İddiaya göre, Trakya tarafına giden firmalara, 'mültecilere bilet satmayın' yönünde talimat verildi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli ise, kimi firmaların mültecileri taşımak istemediğini söyledi. Tekeli, "Bazı firmalar, diğer yolcuları rahatsız oluyor diye mültecileri taşımak istemiyor. Mültecilerin koktuğu gerekçi gösteriliyor" dedi.

Suriyeliler Avrupa’ya gitmek için Edirne'ye akın etti

Öte yandan Türkiye’nin çeşitli illerinden  internet üzerinden haberleşerek otobüs ve kiraladıkları özel araçlarla Edirne’ye 250 Suriyeli mülteci geldi. Almanya’ya gitmek için yola çıkan Suriyeli mülteciler Pazarkule Sınır Kapısı’na yürümek istedi. Polis yürümek isteyen yaklaşık 250 kişiye izin vermedi. Bu arada jandarma ve polis ekipleri 3 bin Suriyeliyi kent girişinden geri çevirdi.

İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde yaşayan ve sosyal paylaşım sitelerinden haberleşen Suriyelilerin Edirne’ye geleceğini bilgisini alan jandarma ve polis ekipleri, kent girişlerinde geniş güvenlik önlemi aldı. Kentin tüm girişlerini kontrol altına alan güvenlik güçleri İçişleri Bakanlığı’ndan oturma izin belgesi olsa dahi farklı illere seyahat edemeyecekleri yönündeki genelge uyarınca 3 bin Suriyeli sığınmacıyı kent girişinde geldikleri araçlarla geri çevirdi.

Otobüslerin geri çevrildiğini öğrenen kadın çocuk yaşlı genç 250’ye yakın Suriyeli yürüyerek kente girmeyi başararak otobüs terminalinde buluştu. Geri gönderilmek istenen Suriyelilir otogarda oturma eylemi yaptı. 

'SINIRI GEÇİP ALMANYA’YA GİTMEK İSTİYORUZ’

İnternet üzerinden haberleşerek Edirne’ye gelmeyi başaran ve otogarda oturma eylemi yapan 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne’den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya’ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi.

Çıktıkları yoldan kimsenin kendilerini geri çeviremeyeceğine anlatan Mihtaki, "Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya’ya gitmek. Türk insanı, askeri,  polisi çok iyi ve merhametli. Bize yardımcı olup karışmasınlar yürüyerek sınırı geçmemize izin versinler. Sınırı geçip yaşamaya gideceğiz. Ülkemizde savaş olduğu için gidiyoruz bizi anlasınlar"dedi. 

AYLAN BEBEK FOTOĞRAFI İLE KENDİLERİNE İZİN VERİLMESİNİ İSTİYORLAR 

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ailesiyle Yunanistan’a gitmek isterken denizde boğularak yaşamını kaybeden 2 yaşındaki Aylan bebeğin sahilde kumsal üzerinde fotoğrafını ellerinde tutan çocuklar Almanya’ya gitmek için kendilerine izin verilmesini istedi.

Suriyeli 9 yaşındaki kız çocuğu Ceylan, polislerin Almanya’ya gitmeleri için kendilerine izin verilmesini istedi. Türkçe konuşmayı bilen 7 yaşındaki diğer kız çocuğu İvana ise Almanya’ya gidip okuyup öğretmen olmak istediğini söyledi. Savaşta 2 ayağını kaybeden ve Almanya’daki abisinin yanına gitmek için tekerlekli sandalyesi ile yanına 1 yaşındaki oğlu Rafeel eşi  Salem’i alarak yola çıkan Hijam Corom’un, dramı yürekleri dağladı. Suriye’de savaş çıkmadan önce çok mutlu bir şekilde yaşadıklarını anlatan Corom, "Savaşta iki ayağımı kaybettim ama ümidimi kaybetmedim. Eşim ve çocuğumla Almanya’da bulunan abimin yanına gitmek için yola çıktık. Tek umudum Almanya’ya gitmek orada eşimi ve beni yeni bir hayat bekliyor" diye konuştu.

Suriyeli 250 mülteciden aralarında 100’ü ikna edilerek tahsis edilen otobüslerle İstanbul’a gönderildi. Diğer 150 Suriyelinin otogarda bekleyişi sürüyor.

Bilet alamayan mülteciler İstanbul Otogar'ında bek

Bu haber toplam 1803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim