• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Ali Erkan Bezirgan: Göcek'de römorkör olmadığı için mega yatlar büyük sorun yaşıyor

Ali Erkan Bezirgan: Göcek'de römorkör olmadığı için mega yatlar büyük sorun yaşıyor
IMEAK DTO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Ali Erkan Bezirgan Kıyı tesislerinin kiralanması için yetkilendirilen Milli Emlak’ın yerini Altyapılar Genel Müdürlüğü’nün alması ile başlayan sorunlarının büyüdüğünü söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Ali Erkan Bezirgan kıyı tesislerinin kiralanması için yetkilendirilen kurumun değişmesi ve bundan kaynaklanan sorunları arttığını kaydetti. 

Milli Emlak’tan daha önce kiralanan bazı yerlerin Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini ve bu yüzden yürütülen bazı projelerin izin aşamasına geldiğinde, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından olumsuz cevap aldıklarını söyleyen Ali Erkan Bezirgan “Ülkemizde kıyı yatırımları durmuş durumda. Odamızın Bakanlık nezdinde ÇED sürecinde önümüzün açması gerekir. Şu anda yap işlet devret modeliyle de ihaleye çıkılmıyor.  Bazı özel şahıs projeleri belli noktaya gelmiş ama olumsuz görüş bildirildiği için kilitlenme noktasında“ dedi.

Konuşmasında Göcek bölgesinde yanaşan mega yatların kanun gereği romörkörlerin çekmesi gerektiğine ancak Göcek'te römorkör olmadığına ve bu yüzden büyük sıkıntı yaşandığına dikkat Ali Erkan Bezirgan; "Göcek bölgesine mega yatlar geliyor. 2000 gross tonun üzerinde bulunan mega yatlar yasa gereği  römorkör ve pilotaja tabi tutuluyor. Ancak Göcek’te römorkör yok. En yakın yer Fethiye veya Marmaris. Yaz sezonu olduğundan römorkör vermedikleri için her seferinde 1000 lira ceza ödüyorlar. İkinci konu ise marinaya girerken pilotaj alma zorunluluğu. Bu da 1100 dolar. İşin komedisi de şurada. Yat sahipleri doğal olarak Göcek ya da Fethiye koylarını gezmek istediği zaman günübirlik her koya giriş-çıkışında bu parayı ödeme zorunluluğu var. Yani 4 gün kaldığında 4 sefer girip çıktığında bunu dörtle çarp. Bu sene yatçılıkta inanılmaz bir gelir kaybı var. Çünkü hiçbiri marinaya giremiyor. Alargada duruyor. Ya da Fethiye’ye girip demir atıyor. Pasaport girişini yapıyor, daha sonra koya gidip dinleniyor. Hiç bir marinaya uğramıyor. Böylece biz ne marina parası, ne römorkör ne de pilotaj parası hiç bir ücret alamıyoruz.  Buna da çözüm bulunması gerekir. Üçüncü bir konu da  odamızın özellikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yıllar evvel başlattığı elektronik ortamda yat kayıt belgelerinin artık bitirilmesi gerekir ve 2016 yılında hiç değilse deniz turizmine elektronik ortamda yat kaıt belgesinin geçirilmesidir. Bu konunun hızlandırılmasını arz ederim” diyerek sözelrini tamamladı.

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 1264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim