• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Çanakkale'de feribot seferlerine tören düzenlemesi

Çanakkale'de feribot seferlerine tören düzenlemesi
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101.Yıldönümü Törenleri nedeniyle Çanakkale'de bazı seferler iptal edildi, bazı seferlerin ise saatleri değişti.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’nci yıl dönümünde Türkiye kahramanları için tek yürek olacak, büyük zaferi coşkuyla kutlayacak. Kahraman Mehmetçiğin ‘Yenilmez Armada’ olarak nitelendirilen İtilaf Devletleri’nin donanmalarını durdurduğu ve ‘Çanakkale geçilmez’ destanına imza attığı Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü kentte düzenlenecek iki törenle kutlanacak.

Çanakkale Savaşı’nda cephede görev yapan Üsteğmen Hasan Remzi’nin muharebelerden sonra kaleme aldığı günlüğünde her şey ortaya konuluyor.

TÜRK YILDIZLARI SAHNEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törende Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenkler konulacak ardından 18 Mart Stadyumu’nda tören düzenlenecek. İkinci tören ise Gelibolu’daki Şehitler Abidesi önünde gerçekleşecek. Karada Mehmetçik, Denizde askeri savaş gemileri, havada ise Türk Yıldızları şehitler anısına geçit töreni yapacak.

‘KIZILAY’ ÖNLEMLERİ

Ankara’daki patlama sonrası kamuoyunda yaşanan tedirginlik nedeniyle Çanakkale’de olağanüstü tedbirler alındı. Kentin giriş noktalarında araçlar didik didik aradı. Çanakkale Savaşı kahramanlarından ‘Kınalı Ali’nin memleketi Tokat’ın Turhal İlçesi’nden 15 yaşındaki gençler Çanakkale’ye götürüldü. Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, “15 yaşında gidip geri dönmeyeceklerini bilen dedelerinin kabirlerini ziyaret etmelerini istedik” dedi.

MÜTHİŞ ÇARPIŞMA ANILARDA

Dünya tarihinin en kanlı çarpışmalarınnı yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın olağanüstü atmosferi cephede görev yapan Üsteğmen Hasan Remzi’nin muharebelerden sonra kaleme aldığı günlüğünde bütün çarpıcılığıyla ortaya konuluyor. Hasan Üsteğmen’in hatıralarında Türk askerinin verdiği tarihe geçen mücadele şöyle ifade ediliyor: Cepheye Çanakkale’ye 14 bin iaşe eri ile geldik, muharebeler boyunca tümenimiz 22 bin ikmal aldı. Cepheden ayrılırken mevcudumuz 6 bindi.’ Yani basit bir hesap yaparsak cephede 36 bin askerle mücadele vermişler ancak ayrılırken kalan sayı 6 bin.

KAHRAMAN BATARYA

Çanakkale Deniz Savaşı’nda Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’a ulaşmayı hedefleyen itilaf devletlerinin güçlü donanmasının susturamadığı Dardanos Bataryası, zaferin kazanılmasında büyük rol oynadı. Bataryanın özel bir yeri olduğunu söyleyen Çanakkale Savaşları araştırmacısı yazar İslam Özdemir, “Batarya, boğazdan giriş yapan düşman filosuna karşı mayın bölgesi ve merkez tahkimatını fevkalade güzel savundu” dedi.

ŞEHiT YAKINLARI KOMUTANLARLA

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla özel tören düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ev sahipliğindeki törene şehit aileleri katıldı. Duygusal anların yaşandığı salonda, Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında düzenlenen terör saldırısında şehit olanlardan bazılarının yakınları da hazır bulundu. Gözyaşlarına boğulan şehit yakınlarını  Orgeneral Akar teselli etti.

81 İLDEN 81 ÖĞRENCİ ÇANAKKALE’DE

AK Parti Çanakkale İl Başkanlığınca düzenlenen “Biz Hep Birlikte Türkiye’yiz” projesi kapsamında 81 ilden 81 öğrenci Çanakkale’ye geldi. İl Başkanı Karadağ, “101 yıl evvel dini, dili, ırkı, rengi hiç fark etmeden bizim gönül coğrafyamızdan, Osmanlı’dan gelen askerlerimiz birlik ve beraberlik ruhuyla, Çanakkale ruhunda vücut bulmuştu.  Şimdi de bizler yoğrulan bu kardeşliği, 1915’ten 2016’ya Çanakkale’ye 81 ilden gelen, 81 arkadaşımızla haykırmak istiyoruz” dedi.

‘HER ZAMAN İLHAM KAYNAĞI OLACAK’

Sivil toplum kuruluşlarından resmi kurumlara üniversitelere Türkiye’nin kalbi Çanakkale için attı. Aydın Üniversitesi de Çanakkale ruhunun Türkiye’ye her zaman ilham kaynağı olduğuna vurgu yaptı. Çanakkale kahramanlarına minnet vurgusunun yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Çanakkale Zaferi’nin bize kazandırdığı ruh, iman, irade ve bilinç, şüphesiz aziz vatanımızı, günümüzde ve gelecekte doğacak tehlikelerden de koruyacaktır. Bugün karşı karşıya kaldığımız terör belasını güvenlik güçlerimiz aynı iman, inanç ve ruhla yok ediyor, edecektir. Çanakkale Zaferi’nin, yurt ve dünya barışını temin için önemli bir zemin oluşturabileceği inancındayız.

OKUMADAN TÖRENLERE GİTMEYİN

* Yoğunluk gerekçesiyle kent merkezindeki cadde ve sokakların tamamında park yasağı var.

* Çanakkale-Eceabat feribot seferleri 07.00-18.00 arasında yapılmayacak.

* Çanakkale-Kilitbahir arasında 07.00-10.00 arasında sadece yolcu taşımacılığı olacak.

YENİ ŞEHİTLİK ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale Kara Savaşları’nda 16. Kolordu Komutanlığı’nın karargahının ve hastanesinin bulunduğu Beşyol köyünde, şehit düşen askerlerin mezarları ortaya çıkarıldı. ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayılır, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda 600 civarında şehidimizin buradaki mezarlarını tespit ettik. Tamamen orijinal bir şehitlik” dedi. Sayılır şöyle devam etti: Araziyi çok iyi bilen hem de yerel tarihle uğraşan arkadaşlarımızla bölgede inceleme yaptık. Hem bunlar, hem belge, eser ve hatıratlar üzerinde yaptığımız inceleme neticesinde buranın şehitlik olduğu kesinleşti.

Çanakkale'de feribot seferlerine tören ayarı

Öte yandan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101.Yıldönümü Törenleri nedeniyle Çanakkale Boğazından bazı seferler iptal edildi, bazı seferlerin ise saatleri değişti.

GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş ‘den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;“18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101.Yıldönümü Törenleri nedeniyle saat 07:00-18:00 Çanakkale-Eceabat / Eceabat-Çanakkale seferleri iptal edilmiştir.

07:00-10:00 Kepez -Eceabat/Eceabat-Kepez hattı Araç ve Yolcu geçişine açıktır. 07:00-10:00 Çanakkale-Kilitbahir / Kilitbahir-Çanakkale hattı Yolcu geçişine açık.12:00-15:00 Çanakkale-Kilitbahir / Kilitbahir-Çanakkale ve Kepez-Eceabat/ Eceabat-Kepez hattı araç ve yolcu geçişine açıktır. 15:00-18:00 Çanakkale-Eceabat/Eceabat-Çanakkale, Kepez-Eceabat/Eceabat - Kepez Çanakkale-Kilitbahir / Kilitbahir-Çanakkale hatları araç ve yolcu geçişlerine kapalıdır. Boğaz hattında ki Lapseki-Gelibolu/Gelibolu-Lapseki hattımız tüm gün seferlerine devam edecektir”

Bu haber toplam 1590 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim