• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

AB - Türkiye anlaşması göçmenleri durdurmadı

AB - Türkiye anlaşması göçmenleri durdurmadı
Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) üzerinde anlaştığı göçmen krizi planının yürürlüğe girmesine karşın Türkiye sahillerinden botlarla açılan göçmenler Yunan adalarına gitmeye devam ediyor.

Pazar günü itibariyle yürürlüğe giren anlaşma çerçevesinde bu tarihten itibaren Yunan adalarına ulaşan her bir göçmen - Suriyeli mülteciler de dahil- Türkiye'ye geri gönderilecek. 

Bunun karşılığında AB'nin geri gönderilen her bir Suriyeli için 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'deki mülteci kamplarından bir Suriyeliyi AB içerisinde yerleştirecek. 

Ancak insan kaçakçılarının 'iş modelini bozacağı' ifade edilen anlaşmanın yürürlüğe girdiği ilk günde Ege Denizi'ndeki göçmen teknesi trafiğinde bir yavaşlama gözlenmedi. 

Reuters haber ajansına bilgi veren Yunan yetkililer, sadece 20 Mart günü Yunan adalarına ulaşan göçmen sayısının 875 olduğunu söyledi. 

AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında AB'nin Yunanistan'a 4 bin kişilik bir personel göndermesi ve bu ekibin Yunan adalarına gelen her mülteciyi tek tek kayıt altına alması hedefleniyor. 

Yunanistan hükümet sözcüsü, "Anlaşma bugünden itibaren yürürlükte. Yunanistan üzerine düşeni yapmaya hazır. Anlaşmanın diğer tarafları da üzerlerine düşeni yapmalılar" ifadelerini kullandı.

Her ne kadar anlaşmanın sonuçları henüz gözükmemiş olsa da Yunanistan sahil güvenlik ekipleri varılan uzlaşmanın sonuç verebileceği görüşünde. 

Bir Yunan sahil güvenlik yetkilisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Eğer göçmenleri geri gönderme süreci başlarsa önemli bir caydırıcı olacaktır. İnsan kaçakçılarına 1000 - 2000 dolar vermekten vazgeçeceklerdir. Her şey Türkiye'nin üzerine düşeni yapıp yapmamasına bağlı" diye konuştu. 

Göçmenlerin hedefi Midilli

Midilli adasındaki Yunan yetkililer, adadaki göçmenlerin bir kısmını ülkenin farklı noktalarına nakletmeye ve böylece Ada'ya yeni ulaşanlara yer açmaya başladı. Midilli'nin 3 bin 500 göçmeni barındırabilecek kapasitesi bulunuyor. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı 144 bine ulaşmış durumda. Adalara gelenlerin büyük kısmının Suriyeli, Iraklı ya da Afgan olduğu da belirtiliyor. 

2016'da Yunan adalarına ulaşanların yüzde 50'si ise Midilli adasına gitmiş durumda.

Bu haber toplam 1347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim