• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Küresel Petrol Arzı Haziran’da Artış Gösterdi

Küresel Petrol Arzı Haziran’da Artış Gösterdi
Tüm dünyayı yakından ilgilendiren petrol arzı ile ilgili yeni rapor paylaşıldı. Rapora göre petrol arzı artış gösterdi.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) tarafından hazırlanan Aylık Petrol Piyasası Raporu’na göre özellikle dünya genelinde küresel petrol arzında ciddi bir artış görüldü. Öyle ki yaşanan bu gelişme sonrasında petrol arzında 720 bin varillik bir yükseliş görüldü. Bu artış ile birlikte Haziran ayındaki arzın 97 milyon 460 bin varil olarak kayıt edildiği ifade edildi. Bu rakamlar, petrol arzındaki durumun yükselici bir ivme yaşadığı görülürken, OPEC tarafından alınan son kararlar oldukça dikkat çekti. Öyle ki üretimi düşürmek için karar alan OPEC, bu konuda şu ana kadar başarılı bir süreç izleyemedi. Yapılan açıklamalarda OPEC tarafından üretimin düşürme noktasında yüzde 78’lik bir gerileme yaşadığı ve arzın artış göstermesi ile birlikte OPEC’in hedefine ulaşması noktasında çok umutlu olmadığı ifade edildi.   Sadece OPEC tarafından yapılan üretimlerde dahi 340 binlik bir varil artışı yaşandı. Bu artış ile birlikte OPEC’in Haziran ayındaki üretimi 32 milyon 600 bin varillik bir üretime ulaşıldı.

 

OPEC Yılın Zirvesine Ulaştı

 

OPEC tarafından Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen üretimlerde, 32 milyon 600 bin varil üretimi aynı zamanda rekoru da beraberinde getirdi. Bu üretim rakamları ile yılın en yüksek üretimini yapmayı başaran OPEC, düşüş kararı almasına karşın rekor kırdı. Geçtiğimiz aylarda OPEC aldığı kararı uygulamada başarılı olsa da özellikle Haziran ayı itibari ile başarı oranında düşüş yaşandı. Bu kapsamda ise oran yüzde 95’ten yüzde 78’e geriledi. Yüzde 78 ise aynı zamanda OPEC için bu yıl içerisinde farklı bir rekor getirdi. Öyle ki üretim düşürme kararı alındıktan sonra en düşük seviyelere yüzde 78 ile Haziran ayı itibari ile ulaşıldı.

 

OPEC’in Ülkeler Klasmanında Suudi Arabistan Birinci

 

OPEC’in üretim yaptığı alanlara yönelik araştırmalarda ise birinci ülke Suudi Arabistan oldu. Ülkede üretim 130 bin varil artarak 10 milyon 50 bin varile ulaştı. Suudi Arabistan dışında ise Libya ve Nijerya da yine üretimin arttığı ülkeler klasmanında yer aldı. Üretim Libya’da 80 bin varil, Nijerya’da ise 60 bin varil arttı.

 

Petrol üretimindeki en önemli kalemlerden bir diğeri ise OPEC dışı ülkeler.petrol üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan OPEC dışı ülkelerde, artış 380 bin varil seviyesinde oldu. Bu artış ile birlikte 58 milyon varillik bir üretimin sağlandığı OPEC dışı da yine artan talebe karşılık önemli bir yanıt oldu.  

 

Petrol Üretiminde Tahminler Ne Diyor?

 

Petrol üretiminde özellikle IFA tarafından tahminler oldukça önemli. Öyle ki OPEC dışı ülkeler için yapılan tahminlerde üretimin 700 bin varil artacağı ve 58 milyon 100 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor. 2008 yılına geçildiğinde ise üretim çok daha yüksek oranlarda artacak. Tahminlere göre ise üretim günlük 1 milyon 400 bin varil artış ile 59 milyon 500 bin varil olacak.

 

Konut projelerinin de bu dönemlerde oldukça hareketli olduğu gözlemlenmekte.

 
Bu haber toplam 1209 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim