• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Nihat Zeybekçi: Boeing ile uzlaştık

Nihat Zeybekçi: Boeing ile uzlaştık
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bizim, sadece Boeing uçak serilerini yapan değil, o teknoloji, kültür, anlayış ve Ar-Ge ile tedarik zincirinin ayrılmaz parçası haline gelebilecek Türk şirketleri üretmemiz lazım" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Boeing ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin, “Boeing tedarik zincirine uygun Türk  şirketleri yaratmak, Boeing’i Türk haline getirmek. Bizim sadece Boeing uçak serilerini yapan değil, o teknoloji, kültür, anlayış ve Ar-Ge ile tedarik zincirinin ayrılmaz parçası haline gelebilecek Türk şirketleri üretmemiz lazım. Bu konuda onlarla uzlaştık” dedi. Bakan Zeybekci, New York’ta Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) açılışının ardından basın mensupları ile bir araya gelerek soruları yanıtladı. Zeybekci, Boeing ile gerçekleştirilen görüşmelere yönelik değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi:

500 milyon dolarlık ihracat

“Boeing’in bir görüşme talebi vardı. Boeing tedarik zincirine uygun  Türk şirketleri yaratmak, Boeing’i Türk haline getirmek. Tabii ki uçak üreticisi olarak değil. Boeing’den tüketici olarak sadece uçak almak değil, eğitim alanında, bakım teknolojileri alanında, bazı parçaların yapılması  anlamında, koltuk, gövde gibi iç donatıları anlamında her şeyine talibiz. Onlara  dedik ki bize net olarak, somut, önümüzdeki 2-3 yılla ilgili bir yol haritası oluşturalım. Bizim, sadece Boeing uçak serilerini yapan değil, o teknoloji, kültür, anlayış ve Ar-Ge ile tedarik zincirinin ayrılmaz parçası haline  gelebilecek Türk şirketleri üretmemiz lazım. Bu konuda onlarla uzlaştık. Bu konudaki şu andaki hedef de 150-160 milyon dolar civarında Boeing’e yapılan ihracatı, 500 milyona doğru çıkarmamız. Alıcı olarak ilk 10’lar seviyelerindeyiz. Şirketleri, bizim  standartlarımızı geçebilecek hale getireceğiz, onlardan ürün alır hale  getireceğiz. Şimdi koordine olamıyoruz. Bizim sıkıntımız, satın alan elimizle, bunları çabalayan elimizin birbirinden haberi yok.”

Almanya ambargosu mantıksız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya’nın askeri ambargolarına otomotiv sektörü, Vestel ve Arçelik’i de dahil edeceği iddialarının yöneltilmesi karşısında, “Böyle şeyleri konuşmalarını akli, mantıki ve reel görmüyorum. Birbiri ile ekonomik ortak olan iki şeyden bahsediyoruz. Sadece net alışverişi 160 milyar dolar”  değerlendirmesini yaptı.

Bu haber toplam 1664 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim