• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Tayyip Erdoğan 'Kanal İstanbul' için tarih verdi

Tayyip Erdoğan 'Kanal İstanbul' için tarih verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kanal İstanbul dediğimiz, bu benim bir hayalim, hülyamdır. İnşallah bunun da büyük ihtimalle bu yıl sonu veya 2018 başı gibi temelini atacağız." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Sırbistan İş Forumu’nda konuştu. Belgrad'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ABD ile Türkiye arasındaki vize meselesi soruldu. Cumhurbaşkanı bu soruya şöyle yanıt verdi:

“Öncelikle şunu söyleyeyim bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili ABD'nin ta kendisidir. Ve üst düzey yöneticilerin özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur Ankara'da bir büyükelçinin böyle bir karar alması, “Ben bunu devletim adına aldım” diye bir ifade kullanması düşündürücüdür. Durum böyleyse ABD'deki üst düzey yöneticilerle konuşarak verdiyse diyecek bir şeyimiz yok ama büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o büyükelçiyi ABD'nin bir dakika tutmaması lazım. Sen “ABD Türkiye ilişkilerini nasıl bozarsın” demesi lazım bizim büyükelçimiz orada böyle bir şey yapsa biz bir saat tutmayız. Türk yargısının kararını ve polisin FETÖ terör örgütüyle ilgili bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ilişkilerini tespit etmesi ve yargıyla paylaşması üzerine bunu belgelemesi, bunun neticesinde bu kişinin gözaltına alınıp tutuklanması ikinci bir kişinin daha aynı noktada olduğunun bildirilmesi İstanbul Başkonsolosluğu'nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Sızmadıysa kim soktu, bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendini içerden tehdit edecek bir ajana müsaade etmez. TC bir kabile devleti değildir. TC'nin bir devlet tecrübesi vardır böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir. Veda ziyaretinde bulunuyor, bu büyükelçinin veda ziya kabul etmedik etmiyoruz. Biz onu ABD'nin Türkiye'deki temsilcisi olarak görmüyoruz.”

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve mevkidaşı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ortak bir basın toplantısı düzenledi.

2019 YILINDAN SONRA GAZ ALIMI PROJESİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, “2019 yılından sonra gaz alımı ile ilgili alt yapı projelerini konuştuk. Belgrad Sırbistan yolunu da konuştuk” dedi. Türkiye'nin çok sayıda havalimanı ve yol yaptığını söyleyen Vuçiç bu yatırımları Sırbistan'da yapmak isteklerinin olduğunu belirtti.

“Bosna Hersek in toprak bütünlüğüne saygı duyulması geektiğini vurguladım.” Diyen Vuçiç bu konuda Türkiye'den de destek aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Görüşmelerimizi çok verimli bir şekilde tamamladık. İş adamlarımızın Sırbistan'da yatırım yapmak için önünü açacağız. Türk Eximbank'ın vereceği destekle burada atılacak adımlar Sırbistan'da önemli gelişmelerin önünü açacak” diyerek konuşmasına başladı.

“3-5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA ŞANSIMIZ VAR”

Türkiye ile Sırbistan'ın ticaret hacminin yeterli olmadığını söyleyen Erdoğan şunları söyledi: “Aramızdaki ticaret hacmi istediğimiz noktada değil 870 milyon dolarlık bir hacme sahibiz. Yılsonuna doğru bu 1 milyar doları aşacağını tahmin ediyorum. Bunu en kısa zamanda 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var.”

Altyapı yatırımlarına da değinen Erdoğan, “Yatırımlar noktasında alt yapı üst yapı ülkelerin olmazsa olmazıdır. Ulaşım alt yapısı ülkeler için çok önemli, köprüler tüneller yüksel hızlı trenler metro vs gibi. Bunlar birçoğu bizim ülkemizde yoktu” dedi. Bu konuda 15 yıldır çok önemli yatırımlar yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı, “79 senede 6100 km bölünmüş yolumuz vardı. 15 senede biz bunun üzerine 19 bin km yol ilave ettik. Kaza riskleri ciddi anlamda azaldı. Karayolu taşımacılığı aktiviteleri de atmaya başladı: 25 havalimanımız varken bu rakam 57 oldu.” dedi.

Türk Hava Yollarının uçuş sayısını arttırdığı ve halkın uçak kullanımının arttığını söyleyen Erdoğan, “Biz havayolunu halkın yolu haline getirdik Şu anda THY dünyada en çok destinasyona uçan havayolu olmuştur. Dünyada bir numaradır. En fazla destinasyona uçması sebebiyle. Bu yıl herhalde karlılıkta da çok iyi bir konuma gelecektir” ifadelerini kullandı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ'NİN TEMELİ 2018’DE

Belgrad'da Türk ve Sırp işadamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal İstanbul Projesinin temelinin 2018 yılında atacaklarını söyledi. “Kanal İstanbul Projesinin temelini yıl sonu ya da 2018 başı gibi atacağız” diyen Cumhurbaşkanı Kanal İstanbul'un kendi kişisel hayali olduğunu da belirtti.

“Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye ile Sırbistan'ın iş birliği konusunda iş adamlarına gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi. “Yıllar yılı ülkemiz devletçilik mantığı ile tıkanmıştı. Biz devletçiliği bir kenara bıraktık, şimdi bu mesafeleri alıyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yılsonuna kadar 1.2 milyar dolara bu potansiyel ulaşabilir. Ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi. Erdoğan, Sırbistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin her geçen gün iyileştiğini belirterek “Sırbistan ile Türkiye'nin yan yana gelmesini kıskananlar olabilir. İlişkilerimizin gelişmesi memnuniyet verici” dedi.

Alt yapı konusunda da önemli mesafe kaydettiklerini belirten Cumhurbaşkanı, “Yol medeniyettir ve bu yolculukta da özellikle alt yapı noktasında duble yolların Sırbistan'a kazandırılması Sırbistan'ın sınıf atlamasına sebep olacaktır” şeklinde konuştu.

“Türk yatırımcılar Sırbistan'da 8 bin kişiye istihdam sağlıyor” diyen Cumhurbaşkanı eğitim kültür ekonomik alandaki iş birliğinin süreceğini vurguladı. İki ülkenin bölgedeki stratejik öneminde de değinen Cumhurbaşkanı, “Türkiye ve Sırbistan balkanların kilit ülkesidir sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz” dedi.

Bu haber toplam 3553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim