• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Reza Zarrab'ın çapraz sorgusu devam ediyor

Reza Zarrab'ın çapraz sorgusu devam ediyor
ABD'nin New York kentinde İran'a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili davada Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın savunma ekibi tarafından yapılan Reza Zarrab'ın çapraz sorgusu devam ediyor.

ABD'nin New York kentinde İran'a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili davanın 6. duruşmasında Reza Zarrab'ın Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın savunma ekibi tarafından yapılan çapraz sorgusu devam ediyor. 

Zarrab, davada savcılık ile vardığı anlaşma çerçevesinde itirafçı olmuş ve geçen hafta içerisinde ifadesini vermişti.

Zarrab'ın ifadesi Pazartesi günü tamamlanmış ve davada yargılanan tek sanık olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın savunma ekibi tarafından çapraz sorgusuna geçilmişti.

atilla_avukat-001.jpg

Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları: Cathy Ann Flemig (Solda), Victor Rocco (Sağda)

Zarrab'ın çapraz sorgusu, şu ana kadar Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming tarafından yapıldı.

ABD hukuk sisteminde, çapraz sorgu yöntemi, avukatlara kendileri aleyhine tanıklık yapan kişilere sorular yöneltme hakkı tanıyor.

Hukuk uzmanları, çapraz sorgu sırasında avukatlar tarafından "yönlendirici," yani alınmak istenen yanıtı da içinde barındıran net sorular yöneltilebileceğini söylüyor. Bu da genellikle soruların evet ya da hayır gibi tek kelimeyle yanıtlanacak nitelikte olduğu anlamına geliyor.

Zarrab’ın mahkemede ‘rahat’ olduğu gözlemlendi

Hakan Atilla’nın avukatı Fleming'in soruları, "Zarrab'ın ABD yetkilileri ile işbirliği süreci", "Hakan Atilla ile Zarrab arasındaki ilişki" ve "Zarrab'ın dağıttığını açıkladığı rüşvetler" başlıkları altında şekillendi.

Duruşma salonunda bulunan gazeteciler, Zarrab'ın sorulara nazik ve rahat bir şekilde yanıt verdiğini söylüyor. Zarrab'ın kısa yanıtların yanı sıra bazı sorulara uzun cevaplar verdiğini belirten gazeteciler, Zarrab’ın hatırlamadığını söylediği ya da kendisine hatırlatılmasını istediği bazı soruların da olduğunu belirtti.  

‘Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermedim’

Fleming, çapraz sorgu sırasında Reza Zarrab’a Hakan Atilla ile ilişkisine yönelik sorular sordu. Fleming ayrıca Zarrab’a ABD'de cezaevinde olduğu sırada yaptıklarıyla ilgili sorular da yöneltti.

Zarrab, Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini aralarında, "hiçbir zaman bir rüşvet ilişkisi olmadığını" ve hatta Atilla’nın kişisel telefonunda numarasının bile kendisinde bulunmadığını dile getirdi.

Zarrab, Atilla ile birbirlerinden hoşlanmadıklarını, dahası Atilla'yı "tekere çomak soktuğu gerekçesiyle" Halkbank'ın o dönemki genel müdürü Süleyman Aslan'a şikayet ettiğini de sözlerine ekledi.

Zarrab ile ilgili iddialar gündeme geldi

Fleming, Zarrab'a geçmişteki bazı davranışları ve rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili sorular da yöneltti. Bu soruların, Zarrab'ı itibarsızlaştırarak, jüri üyelerinin gözünde söylediği sözlerin ve verdiği ifadenin inandırıcılığını azaltmayı hedeflediği belirtiliyor.

Çapraz sorgu sırasında Zarrab, New York’ta cezaevindeyken, bir gardiyana avukatı aracılığıyla 45 bin dolar rüşvet vererek kendisine alkol getirmesi ile cep telefonunu kullandırtması için anlaştığını itiraf etti.

Fleming, Zarrab'ın mahkemedeki ifadesi ile Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) verdiği ifadenin birbirinden farklı olduğunu da öne sürdü.

Zarrab'ın savunma avukatları tarafından yapılan çapraz sorgusunun önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Zarrab itirafçı olma kararını ağustosta vermiş

Reza Zarrab ABD’deki çapraz sorgusunda, Mehmet Hakan Atilla tutuklanmadan önce, ABD hükümetiyle iş birliği yapmaya karar verdiğini açıkladı. Zarrab; O dönem avukatlarm gitti ve hükümetle iş birliğinin ayrıntılarını konuştu. ‘ ifadelerini kullandı.

Ağustos 2017 ise tanık olmak için görüşmelere başladığını belirten Zarrab, soruşturmada ekstra bilgiler vererek itirafçı olmasındaki nedeninin ‘kefalet ödeyerek içerden çıkmak olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 3138 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim