• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Trafiği tehlikeye düşürenler ağır cezalandırılacak!

Trafiği tehlikeye düşürenler ağır cezalandırılacak!
Trafik cezalarını artıran uyuşturucuyla mücadeleye yönelik yeni önlemleri içeren Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yeni düzenlemeyle hız sınırını yüzde 50 aşanlara 1002 TL, spin ve drift atanlara 5010 TL, araç kullanırken cep telefonu kullananlara da 235 TL ceza uygulanacak. Hız sınırını 1 yıl içinde 5 kez ihlal edenlerin sürücü belgesine 1 yıl süreyle el konulacak 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların ehliyetleri iptal edilecek. Kanunla hız sınırlarında "yüzde 10-30" ve "yüzde 30 üzeri" şeklindeki uygulanan iki kademeli yaptırıma "yüzde 50'den fazlası" şeklinde bir yenisi daha eklendi.

Söz konusu düzenlemeyle, hız sınırını yüzde 10 ile 30 aşan sürücülere 235 TL, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 TL, yüzde 50'den fazla aşan sürücülere ise bin 2000 TL idari para cezası uygulanacak. İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde sürücü belgesine 1 yıl süreyle el konulacak. Bu kapsamda 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların ehliyetleri iptal edilecek. Bu kişiler psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü kurslarına katılarak tekrar ehliyet alabilecek.

TRAFİKTE "SPİN" VE "DRİFT"E 5010 TL CEZA

Halk arasında "spin" ya da "drift" denilen; el freni çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştiren veya kendi etrafında döndürenler için 5010 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 60 gün süre ile geri alınacak. Bu kişilere, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü belgesi iade edilecek.

Ayrıca araç 60 gün süre ile trafikten men edilecek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların sürücü belgeleri de iptal edilecek. Bu sürücüler psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde, sürücü kurslarına katılarak tekrar ehliyet alabilecek.

USULSÜZ ÇAKAR LAMBA KULLANANLARA 1002 TL CEZA

Kanun kapsamında çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Usulsüz çakar lamba ve siren takılan araçlara 1002 TL idari para cezası uygulanacak. Söz konusu aracı kullanan sürücü aracın sahibi değilse ayrıca tescil plakasına da ceza kesilecek. Bir yıl içinde 3 defa ihlal halinde araçlar 15 gün trafikten men edilecek. Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişiklik 30 gün içerisinde araç tescil belgesine işlettirilecek. Bunu yerine getirmeyenler 108 TL idari para cezasına çarptırılacak.

Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması halinde 1002 TL idari para cezası uygulanacak.

ABARTI EGZOZ KULLANANLARA 1002 TL CEZA

Kanunda yapılan düzenlemeyle abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek. Araçların egzozunda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1002 TL idari para cezası uygulanacak. Araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilecek.

MUAYENESİZ ARAÇLARA UYGULANAN CEZA 235 TL OLDU

Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek amacıyla 108 TL olarak uygulanan idari para cezası 235 TL'ye çıkarıldı. Verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayanlar ile “emniyetsiz” raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara 488 TL ceza kesilecek. Trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritleri ve banketleri kullanılamayacak.

Sürücüler, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde art arda birden fazla şerit değiştiremeyecek, tek yönlü karayollarında araçlarını ters istikamette süremeyecek. Kamyon ve tırlarda emniyet şerit ihlaline 488 TL idari para cezası, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlaller için ise 1002 TL idari para cezası getirilecek. Sol şeridi sürekli işgal eden kamyon ve çekici sürücülerine de 1002 TL idari para cezası kesilecek.

KIRMIZI IŞIK İHLALİNDE EHLİYETE EL KONULACAK

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgelerine el konulacak.

İki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek. Sürücü belgesi almasına engeli olmadığı anlaşılanlara trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilecek.

SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU KULLANANLARA 235 TL CEZA

Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullananlara verilen 108 TL olan idari para cezası 235 TL'ye çıkarıldı. Kanunla birlikte araç sürücülerine durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildi. Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere kesilen para cezası 235 TL'den 488 TL'ye çıkarıldı. Ayrıca yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü de kaldırıldı.

KARAYOLLARI EKİPLERİNE CEZA YETKİSİ

Kanuna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerine, kendi denetim istasyonlarında, kamyon, çekici ve otobüs cinsi araçları takograf ve süre yönünden denetleyebilme ve ceza tutanağı düzenleme yetkisi verildi. Böylece Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri ağırlık ve boyut yönünden denetime tabi tuttuğu araçları, takograf ve çalışma-dinlenme süreleri yönünden denetleyebilecek, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleyebilecek.

Tescil belgesi ile tescil plakası almayan ve hurdaya ayrılan araçlarla karayollarına çıkan sürücülere 1002 TL idari para cezası kesilecek. Hurdaya çıkarılmış araçlarla trafiğe çıkan sürücüye 2018 TL lira idari para cezası verilecek ve araç trafikten men edilecek. Ayrıca araca mülki amir tarafından el konacak ve aracın mülkiyeti kamuya geçecek.

İZİNSİZ VEYA USULSÜZ YOLCU TAŞIMACILIĞIYLA MÜCADELE

İzinsiz veya usulsüz yolcu taşımacılığı (korsan taşımacılık) ile mücadele kapsamında aracı, tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men ve bin 2000 TL, izin veya ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men ve 2018 TL, çalışma izni ve ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 60 gün men ve 5010 TL, çalışma izninin ve ruhsatının süresi bittiği halde yolcu taşıyanlara ise bin 2000 TL idari para cezası uygulanacak.

Not: Bu fiillerin geriye doğru bir yıl içinde tekrarı halinde idari para cezaları 2 kat artırılacak.

Bu haber toplam 20388 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim