• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

İstanbul-İzmir otoyolunda tarihi açılış

İstanbul-İzmir otoyolunda tarihi açılış
İstanbul-İzmir Otoyolu’nun Balıkesir kuzey ve batı kavşakları ile Akhisar-Saruhanlı kavşakları güzergahı, törenle kullanıma açılacak.

Türkiye’nin en büyük metropolü ve sanayi kenti olan İstanbul’u, Türkiye’nin diğer büyük sanayi kentleri arasında yer alan İzmit, Bursa, Balıkesir, Manisa üzerinden İzmir’e bağlayan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, ülke nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı coğrafyaya hizmet veriyor.

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapım ve işletme çalışmaları devam eden proje, 384 kilometresi otoyol, 42 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere, 426 kilometrelik güzergahı kapsıyor.

Projede bugüne kadar 147 kilometre otoyol ile 21 kilometre bağlantı yolu işletmeye açıldı. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun iki hattında daha çalışmalar tamamlandı.

Balıkesir kuzey ve batı kavşakları arasındaki 29 kilometre ana gövde, 3,5 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 32,5 kilometrelik hattın yanı sıra Akhisar-Saruhanlı kavşakları güzergahındaki 24,5 kilometre ana gövde, 8 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 32,5 kilometrelik hat kullanıma hazır hale geldi. Söz konusu hatlar, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Turhan’ın katılacağı törenle hizmete açılacak.

Balıkesir-Edremit-Ayvalık hattı 15 dakikaya düşecek

İstanbul ve İzmir arasındaki güzergahta kesintisiz ve konforlu ulaşım sağlamak amacıyla projelendirilen otoyolun, Balıkesir kuzey-batı kavşaklarındaki kesiminin trafiğe açılmasıyla ulaşım rahatlayacak. Özellikle yaz aylarında tatil ve turizm kaynaklı trafik nedeniyle söz konusu yolda aşırı yoğunluk yaşanıyordu. Hattın açılışıyla Balıkesir-Edremit-Ayvalık devlet yoluna bağlantı sağlanarak, 30 dakikalık seyahat 15 dakikaya düşürülecek.

Balıkesir şehir geçişindeki trafiği önemli ölçüde rahatlatacak projenin Akhisar-Saruhanlı kısmının açılmasıyla da geçen yıl kullanılmaya başlanan Saruhanlı-Kemalpaşa kesimine doğrudan bağlantı sağlanacak. Böylece, Akhisar’dan İzmir’e kesintisiz ulaşım imkanı olacak.

Şehir trafiği rahatlayacak

Hattaki 15 hemzemin kavşağın baypas edilmesiyle yaklaşık 20 dakikayı bulan Akhisar şehir geçişindeki yolculuk 5 dakikaya inecek. Özellikle yaz aylarında mevcut geçişte yaşanan aşırı yoğunluk azalarak, şehir trafiği rahatlatılacak. Otoyolun hizmet vermeye başlamasıyla Akhisar-İzmir hattında kesintisiz ulaşım sağlanarak, mevcut devlet yoluyla 1,5 saat süren seyahat, ortalama 50 dakikaya düşecek.

Hizmete açılacak her iki otoyol kesiminde yüksek standartta kesintisiz ulaşımla akaryakıt, bakım, onarım, işletme giderlerinden tasarruf edilecek. Can ve mal güvenliği sağlanarak trafiğin akışı daha konforlu ve güvenli hale getirilecek. Böylece, beklemelerin ortadan kaldırılmasıyla araçların çevreye bıraktıkları egzoz gazı emisyonları da azaltılacak.

Bu haber toplam 1727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim