• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Taksicilerden Careem'e Uber terpkisi

Taksicilerden Careem'e Uber terpkisi
Habertürk'e konuşan Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksicilerin Careem'i terk etmeye başladıklarını bildirdi.

Dubai merkezli araç çağırma uygulaması Careem'in 3.1 milyar dolar karşılığında Uber'e satılması, girişim ekosisteminde heyecan yaratırken, taksici esnafını ise harekete geçirdi.

Bir süredir Uber'in Türkiye'deki faaliyetlerini durdurmasına yönelik taleplerini yüksek sesle duyuran ve hatta konuyu yargıya taşıyan taksici esnafı, şimdi ise kendilerinin de üye olduğu Careem'in davalık oldukları Uber'e satılması ile adeta bir şok yaşadı.

Gelişmeleri Habertürk'e değerlendiren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı (İTEO) Eyüp Aksu, Careem'in Uber'e satışının ardından taksicilerin Dubaili şirketin platformunu terk etmeye başladıklarını bildirdi.

'KORSAN OLMAYAN UYGULAMAYA KAPIMIZ AÇIK'

Careem ve benzeri uygulamalar, mobil uygulama üzerinden yolcu ile taksicileri buluşturarak, temelde taksilerin cirosunu artırmayı ve yolcuların da taksi bekleme süresini kısaltmayı hedefliyor.

Bu kapsamda taksi esnafının Careem'den çıkışının taksicilerin gelirlerinde bir azalmaya yol açma ihtimalini sorduğumuz İTEO Başkanı Aksu net konuştu.

Hali hazırda 600 taksinin Careem'e kayıtlı olduğu bilgisini paylaşan Aksu, "Uber ile işbirliği yapan Careem ile tüm ilişkilerimizi kestik. Korsanla işbirliği yapan herkes bizim için korsandır. Taksici esnafı Careem'i kendisi terk etmek istedi. 'Korsan' olmayan bütün uygulamalara kapımız açık" dedi.

'YERLİ VE MİLLİ YAZILIM OLSUN'

Eyüp Aksu, taksici esnafının Careem'i kendisinin terk etmek istediğini vurgulayarak,  "Careem ile esnaf odamız hiçbir şekilde sözlü veya yazılı mutabakat yapmamıştır. Biz İTEO olarak kimsenin tekeline girmeyiz, giremeyiz. Bu işin mutfağında biz olduğumuz için yazılım ve uygulama işini yerli ve milli yazılımlarla odamız yapmalı" diye konuştu.

'YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA'

Careem'in rakiplerinden kendilerine çeşitli teklifler geldiğini vurgulayan Eyüp Aksu, söz konusu teklifleri değerlendiklerini ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra karar vereceklerini söyledi.

Öte yandan, Eyüp Aksu'nun yaptığı açıklamalardan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir yaptırım kararı alındığını öğreniyoruz.

Konuya açıklık getiren Taksiciler Esnaf Odası Başkanı, "'Korsan' uygulamanın kendisine ve bu uygulamayı kullanan taksicilere yönelik yaptırımlarımızı önümüzdeki günlerde açıklayacağız" ifadesini kullandı.

RAKİBİNE 12 BİN TAKSİCİ KAYITLI

Türkiye'de VIP minibüsler ile de taşımacılık yapan Careem, geçen yıl iş modelini tamamıyla sarı taksilerin üzerine kurdu. Fakat, taksicilerin Dubai merkezli uygulamayı kullanmayı bırakacaklarını açıklaması ise, gözleri şirketin rakiplerine çevirdi. 

Careem'in Türkiye pazarındaki önemli rakiplerinden biri olan Bitaksi'nin yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, İstanbul'daki 18 bin taksiyi yaklaşık 44 bin taksici kullanıyor. Bu taksicilerin 12 bininin ise Bitaksi uygulaması üzerinden yolculara erişim sağladığı belirtiliyor. 

Söz konusu taksicilerin aynı anda bir başka uygulamayı kullanmasına yönelik bir engelin bulunmadığını kaydeden yetkililer, Careem'den çıkmayı planlayan taksicilerin kendi platformlarında da var olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu yüzden de kendi platformlarındaki üye taksici sayında büyük bir artış beklemediklerini ifade etti.

İstanbul'daki tüm taksicilere ulaşmayı hedeflemediklerini aktaran Bitaksi yetkilileri, "Amacımız bütün taksiler ile çalışmak değil, hiç bir zaman böyle bir hedefimiz olmadı. Kalite standartlarını artırmaya yönelik çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: HABERTÜRK

Bu haber toplam 1891 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim